Đoković se plasirao u finale Rolan Garosa, za titulu protiv Nadala 1Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Čitava teniska javnost na planeti u nedelju će uživati u verovatno najvećem klasiku u istoriji ovog sporta. Trijumfom u pet setova nad Stefanosom Cicipasom (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1) Novak Đoković plasirao se u petak uveče u svoje peto finale na Rolan Garosu.

Za drugu titulu u Parizu, odnosno 18. grend slem, najbolji teniser današnjice nadmetaće se sa Rafaelom Nadalom, krunisanim kraljem zemljane podloge u prestonici Francuske. Biće to njihov čak 56. međusobni susret vredan trofeja kojim će se razlika između njih dvojice smanjiti na svega jednu ili povećati na tri grend slem titule.

Španac je impresivnih 12 puta podizao pehar na stadionu Filip Šatrije; do nedeljnog finala imao je daleko lakši put u odnosu na Đokovića, koji je pobedom nad Cicipasom napravio iskorak, s obzirom na to da je prošle sezone ispao u polufinalu.

Da je potencijalna drama moguća, Cicipas je najavio već u prvom gemu uvodnog seta u kojem nije iskoristio čak četiri brejk lopte. Već u narednom, Đoković je oduzeo servis rivala što je najboljem teniseru današnjice bilo dovoljno da povede protiv protivnika koji ga je u prošlosti čak tri puta savladao.

Delovao je Novak smireno i koncentrisano, bez pomisli da je meč rešen i posle rutinski dobijenog narednog seta, svestan da jedanaest godina mlađi Cicipas na šljaci može zaigrati daleko bolje i koncentrisanije. Grčki teniser je nastavio sa nizom neiskorišćenih brejk lopti i kada je Đoković uspeo da ga “brejkne” za 5:4 delovalo je da će malobrojna promrzla publika vrlo brzo otići u “toplije krajeve”.

Novak je imao i meč loptu, ali je ostao zatečen i nesnađen prilikom Cicipasovih odličnih poteza. Vođen mladalačkom drskošću, vezao je naredna tri gema smanjivši tako na 2:1 u setovima. Sa puno samopouzdanja, grčki teniser je u nastavku poveo sa 2:0 u gemovima; uprkos tome što su do 5:4 u korist Cicipasa ostali poravnati u servis gemovima, Đoković je u najnezahvalnijem momentu kažnjen za brojne propuštene brejk šanse, zabrinuvši gubitkom i četvrtog seta brojne svoje navijače.

Mentalnu snagu i spremnost da se plasira u svoje 27. grend-slem finale srpski as demonstrirao je u najbitnijem delu meča: kada je bilo najvažnije, protivniku je dozvolio svega četri poena na svoj servis, pritom je napravio čak tri brejka i sa dominantnih 6:1 iskreirao sjajnu uvertiru za 56. međusobni duel sa Rafaelom Nadalom (najviše međusobnih susreta u istoriji tenisa). Između prve i druge meč lopte prošlo je bilo 1:40 minuta; toliko je zapravo bilo potrebno fenomenalnom teniseru da u glavi osmisli plan kojim će pokušati da po 30. put savlada takmaca koji je u 12 navrata osvajao Rolan Garos (nikad nije poražen u finalu).

Đoković: Motivisan da uzmem trofej

– Delovao sam prilično opušteno i to je činjenica. Tako sam samo delovao, ali u sebi mi nije bilo lako. Odlično sam igrao u prva dva seta, a kada sam izgubio treći, u tom trenutku mi je čak palo napamet da bih mogao da izgubim. To se dešavalo i tokom četvrtog mseta, ali nisam gubio pribranost, čekao sam prilike i konačno ih iskoristio. Drago mi je što sam ostao pribran nakon izjednačenja Cicipasa. Vratio se u meč, nisam pritom iskoristio meč-loptu. Kad igrate na ovom nivou preokreti su česti. On je pritom sjajno servirao i nasam nikako mogao da dođem do brejka. Dobro sam se sećao na terenu i u završnici sam imao više snage od njega. Stefanos nije bio previše umoran sve do početka petog seta, delovao mi je dobro. Tu se i promenio odnos na terenu. Sada me čeka Rafa, a to je najveći izazov u belom sportu. Nadam se da ću se fizički dobro oporaviti, pa ćemo videti šta će se dogoditi. Veoma sam srećan što sam ovde i veoma motivisan da uzmem trofej – poručio je Đoković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari