Odluka o novoj LŠ za par nedelja 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DI MARCO

Andrea Anjeli, predsednik Evropske asocijacije klubova i prvi čovek Juventusa, jedan je od nosilaca ideje o reformi Lige šampiona po želji najbogatijih klubova.

Očekuje se da će UEFA ubrzo usvojiti plan za proširenje koji podrazumeva 36 timova, od kojih će svaki odigrati po deset utakmica u grupnoj fazi. Reč je i o takozvanom „Švajcarskom sistemu“ koji bi klubove iz svih grupa objedinio u jednu tabelu.

„Mislim da smo veoma blizu mojoj idealnoj Ligi šampiona, mislim da je švajcarski sistem divan. Mislim da će otvoriti mnoge mogućnosti svim učesnicima. Omogućava im veće šanse za nokaut fazu, koja je esencija ovog takmičenja. Vrlo smo blizu novom formatu, možda nas deli samo par nedelja“, rekao je Anjeli.

Organizacija kojoj je na čelu predstavlja 246 klubova širom Evrope uključujući devet premijerligaša, zalaže se za kalendar domaćih takmičenja koji ne zauzima više od dve trećine svake sezone.

Premijer liga je protiv novog ruha Lige šampiona upravo jer se kosi sa njenim kalendarom, ali Anjeli veruje da će i tako velika i moćna takmičenja poput Premijer lige, u jednom momentu morati da pristanu na kompromis.

„Kada se osvrnemo na prošlost, Liga šampiona je imala četiri utakmice više nego što je danas slučaj. Ravnoteža koju želimo da postignemo je da evropska takmičenja nose sa sobom jednu trećinu ukupnog broja utakmica, a domaća dve. Prostim gledanjem na kalendar zaključujemo da Engleska ima maksimum od 53 meča. Ako ne grešim, Nemačka ima 43, kao i Italija“, pojašnjava Anjeli.

Anjeli smatra i da treba prekinuti primenu finansijskog fer-pleja (FFP) na dosadašnji način, odnosno da se preispituje ukupan bilans stanja, a ne godišnja potrošnja i zarada.

Iz Evropske asocijacije klubova će poteći i inicijativa da se uspostavi novi sistem transfera po kojem klubovi koji igraju Ligu šampiona neće moći da kupuju igrače jedni od drugih, već da se okrenu niže rangiranim klubovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari