Osovina Jokić-Micić i jaki "šrafovi" 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Obećavajuću predstavu prikazali su košarkaši Srbije u prvoj zvaničnoj prijateljskoj utakmici. Protivnik je bio po meri; jedan od favorita za osvajanje medalje na predstojećem Evropskom prvenstvu, u datom trenutku uigraniji i fizički spremniji.

Svetislav Pešić je u prepunim Stožicama mogao da uvidi u kojoj je fazi uigravanje ekipe ispunjene istinskim košarkaškim asovima, među kojima je Nikola Jokić bio personifikacija napadačke sile. Luka Dončić delovao je kao Lebron Džejms “evropske proizvodnje” dok je Slovenija pokazala da će zaista biti kadra da se na kontinentalnom šampionatu “potuče” sa svima.

Selektor Pešić je u Ljubljani nagovestio kakvim se idejama vodio kada se Milošu Teodosiću zahvalio na saradnji. Neprikosnovenost Micića na pleju uslovljena je njegovom konekcijom u nastajanju sa Jokićem na petici (zbirno imali 14 asistencija), odnosno snagom i umećem da u napadu kontinuirano pravi razliku na terenu.

Nije dokazani strateg previše razmišljao, barem se takav utisak stekao posle meča u Sloveniji, ko će biti alternacija asu Efesa. Iako godinama već u klubovima nije opcija na mestu jedinice, Nedović je u Stožicama pokazao spremnost da se podredi kolektivu, bude koristan deo većine akcija koje su išle preko Jokića (pet asistencija), ali je napadački bio van ritma.

Srbija bi u nastavku kvalifikacija za Mundobasket, kao i na Evropskom prvenstvu, trebalo da predstavlja napadačku silu. Jokić je u Ljubljani delovao impozantno, uprkos tome što fizički, kao i većina saigrača, još uvek nije na optimalnom nivou.

Pešić je najboljem centru današnjice omogućio da kreira sa niskog i visokog posta, inicira igru u tranziciji, procenjuje momentume za asistenciju, odnosno egzekuciju. Sa Kalinićem, Davidovcem i Lučićem na tri i četiri, nesebičnim i inteligentnim igračima, umešnim u igri bez lopte, igra Srbije mogla bi u predstojećim izazovima da bude nedokučiva za protivnike.

U svakom trenutku, “orlovi” bi mogli da imaju trojicu, čak i četvoricu kreativaca, igrača koji odlično čitaju defanzive varijacije rivala.

– Teško je igrati protiv Slovenije s obzirom da je to ekipa koja igra sa četiri ofanzivna igrača, izuzetnim šuterima, čak i Tobijem koji je Amerikanac. Zatvoriti sve rupe u odbrani, mislim da smo veoma dobro uradili. Teško je, pogotovo što posle u nogama nemate snage u napadu. Promašili smo penale, šuteve, ali znam da će to, čim dođemo u naš ritam, biti bolje. Nedostaje i svežine, jer smo puno trenirali – predočio je selektor Pešić pred svedocima u Stožicama da je Srbija defanzivno još uvek daleko od željene agresivnosti i uigranosti.

Primarna defanziva opcija na Dončiću bio je Marinković, u rotaciji je Kalinić potom išao na fenomenalnog košarkaša Dalasa, dok su na strani pomoći uglavnom delovali Lučić i Davidovac. Sa 34 poena, od kojih je čak 30 dao do poslednje četvrtine, Dončić je naprosto bio nezaustavljiv u svim fazama igre, od tranzicije, izolacija, sve do igre u “piku” koju je Srbija branila, uglavnom na način da je Jokić išao ispod blokada centara (takozvani drop).

Primarna defanziva opcija na Dončiću bio je Marinković, u rotaciji je Kalinić potom išao na fenomenalnog košarkaša Dalasa, dok su na strani pomoći uglavnom delovali Lučić i Davidovac. Sa 34 poena, od kojih je čak 30 dao do poslednje četvrtine, Dončić je naprosto bio nezaustavljiv u svim fazama igre, od tranzicije, izolacija, sve do igre u “piku” koju je Srbija branila, uglavnom na način da je Jokić išao ispod blokada centara (takozvani drop).

Kvalitet više u odbrani, Srbija bi mogla da ima u činjenici da poseduje igrače sposobne da preuzimaju, maltene od dvojke do četvorke. Kalinić, Lučić, Davidovac, Marinković, Dobrić defanzivci su taktvih karakteristika. Primljenih 97 poena statistički je podatak da je defanzivni shematizam tek u nastajanju i da je pred pulenima Svetislava Pešića još dosta rada do 25. avgusta i duela sa Grčkom u Beogradu.

Ristić: Poraz za nauk

U prvom zvaničnom prijateljskom meču, Dušan Ristić je u Ljubljani bio alternacija Nikoli Jokiću. Pogotovo u prvom poluvremenu, košarkaš Fuenlabrade imao je nekoliko dobrih poteza, zaključno sa pogođenom trojkom iz “pik end popa” odigranog sa Nemanjom Nedovićem.

“Odigrali smo kvalitetnu utakmicu, u poslednjem trenutku je mogla otići u oba smera, ali ekipa Slovenije je imala više staloženosti i privela je meč kraju kao pobednik. Ova utakmica će nam mnogo značiti u narednom periodu”, poručio je centar Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari