"Paprene cene" koče Zvezdu 1Foto:Starsport

Prilično je tiho na Malom Kalemegdanu za ovo doba godine. Tišina provejava poznatim zidinama iako bi trebalo da u njenom centru vri, s obzirom da aktuelni regionalni i srpski šampion još uvek nije rešio tri „goruća pitanja“.

U iščekivanju Čarlsa DŽenkinsa, koji bi trebalo da se pojavi u klubu najkasnije do 1. septembra, uprava Crvene zvezde, zajedno sa trenerom Dejanom Radonjićem, užurbano radi na dovođenju plejmejkera, krilnog centra i centra.

Izvesno je da će Stefan Jović i naredne sezone organizovati igru crveno-belih, na čemu naročito insistira trener Radonjić, zbog čega je ekipi potreban plejmejker izrazitog atleticizma i šuterskih sposobnosti. Takav profil igrača upućuje na američko tržište, na kome je odabir igrača ovoga leta izuzetno sužen za klubove sa „tanjim džepom“ čak i za evroligaške prilike. NBA je odavno, a sa ovogodišnjim povećanjem seleri kepa, apsolutno primarni cilj svim američkim igračima. Zvezdi na ruku ne ide ni činjenica da je budžet timovima u Razvojnoj ligi takođe povećan na maksimalnih 500.000 dolara po igraču u jednoj sezoni, što će mnoge navesti na promenu plana i čekanje „poslednjeg evropskog voza“. Ako se već odluče na prekookeanski put Amerikanci će se prevashodno zaustaviti u Turskoj, čiji su klubovi platežno možda i najmoćniji na Starom kontinentu u ovom trenutku.

Zvezdi su ovoga leta bili veoma interesantni DŽastin Dentmon i Brajs Koton, ali su obojica dobili izuzetno unosne ugovore u Galatasaraju, odnosno Efesu, iako, izvesno, neće biti prve opcije na pleju. Da bi zadužio žuto-crveni dres Dentmon je navodno dobio čak 600.000 dolara, a Koton oko pola miliona u Efesu. To su ukupne cifre za koje Nebojša Čović i njegovi saradnici planiraju da angažuju dvojicu novajlija, odnosno da ne probiju granicu od milion dolara za svu trojicu igrača. Između ostalog, zbog previsoke cene Zvezda je prolongirala konačne pregovore sa Milkom Bjelicom (navodno tražio 350.000 evra za sezonu). Rajan Tompson, Gal Mekel i Sofoklis Skorcijanidis dovoljne su prošlosezonske opomene da sličnih promašaja ovoga leta jednostavno ne sme biti. Sve bi trebalo da bude jasnije u narednih sedam dana, kao i situacija u vezi sa (ne)dolaskom DŽenkinsa, kome menadžer u Americi opipava puls, kao i ljudima sa Malog Kalemegdana.

Jović i Simonović od ponedeljka

Zvezdini srebrni olimpijci Stefan Jović i Marko Simonović dobili su desetak dana odmora posle izvanrednog rezultata reprezentacije Srbije u Riju. Obojica bi trebalo da se priključe saigračima od narednog ponedeljka do kada bi i veći deo posla u prelaznom roku morao da bude završen.

Izraelac i Sinovec na meti Partizana‘]

Posle par godina Partizan je rešio da se vrati oprobanoj praksi razvijanja darovitih igrača iz inostranstva. Po principu Jana Veselog, Žofrija Lovernja ili Lea Vestermana crno-beli su angažovali izraelskog šesnaestogodišnjeg „klinca“ Tomera Levinsona (203 cm) koji je već nastupao u najkvalitetnijoj domaćoj ligi. Levinson je prošle godine igrao za Ironi Nes Zionu na pet mečeva, a prve i za sada jedine poene ubacio je slavnom Makabiju iz Tel Aviva. Stefan Sinovec mogao bi da se vrati u Partizan posle šest godina i time pojača konkurenciju na mestu beka pošto je Petar Rakićević sve dalje od Humske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari