Politika van svetla reflektora 1Foto: wikipedia

U Srbiji je sve moguće, pa i da samovolja grupe ljudi u vrhu Fudbalskog saveza Srbije bude jača od sportskih rezultata. Odbor za hitna pitanja FSS odlučio je da posle istupanja Bežanije iz Prve lige Srbije njeno mesto popuni Kolubara, iako su po rezultatima pretendenti za tu „rupu“ bili Teleoptik i IMT.

Dodatno mesto u Prvoj ligi Srbije pojavilo se pošto je uprava Bežanije iznenada, dve i po nedelje pre prvog kola, donela odluku da želi da istupi iz takmičenja usled, kako tvrde, nedostatka finansijskih mogućnosti.

Propozicije FSS uopšte ne predviđaju mogućnost istupanja iz lige neposredno pre početka takmičenja, što je Izvršni odbor iskoristio da u svoje ruke uzme problem, odnosno Odbor za hitna pitanja (Izvršni odbor sa manje članova) koji se sastaje kada nešto treba urgentno rešiti.

Statut FSS predviđa da se pismeni zahtev za istupanjem mora podneti najmanje šest meseci unapred, a da će istupanje biti moguće tek na kraju takmičarske godine, što u slučaju Bežanije nije urađeno. Pravilnik o fudbalskim takmičenjima predviđa šta se dešava samo ako klub istupi iz takmičenja u toku prvog ili drugog dela sezone, te da li se shodno tome onda ostalim klubovima računaju u konačnom plasmanu bodovi protiv tog tima koji se više ne takmiči ili se brišu ti poeni.

Pravni stručnjaci koje je Danas konsultovao u vezi sa ovom problematikom saglasni su u oceni da bi istupanje koje nije najavljeno najmanje pola godine unapred, a odigralo se neposredno pred početak takmičenja, moralo da se tumači kao da je klub istupio u prvom kolu, odnosno da se primenjuju pravila kao da je usred takmičenja izašao iz lige.

Ovo u praksi znači da se mesto u Prvoj ligi Srbije ne bi smelo popunjavati nijednim drugim klubom, već da bi liga ove sezone umesto 16 trebalo da se odigra sa 15 klubova.

Ukoliko se vrh FSS vodio time da je sportski interes da se Prva liga Srbije ipak popuni mimo pravila, onda se otvara pitanje zbog čega sportski rezultati nisu bili presudni.

Na osnovu rezultata iz prošle sezone trebalo bi da se odlučuje između IMT-a, koji je u Srpskoj ligi – Beograd završio na drugom mestu (prvi je bio Grafičar koji je time stekao pravo ulaska u viši rang) ili Teleoptika koji je iz Prve lige ispao u niži rang. Međutim, vrh Saveza se opredelio da Prvu ligu popuni sa Kolubarom koja je završila na trećem mestu Srpske lige Beograd, a generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović obrazložio je da se brinulo o „infrastrukturnim i finansijskim mogućnostima klubova“.

Iako Kolubara infrastrukturno ima bolje uslove od IMT-a pošto na svom stadionu ima i reflektore za noćne mečeve, teško je reći da je klub iz Lazarevca po tom pitanju ispred Teleoptika iza koga stoji Partizan i koji ima bolju infrastrukturu čak i od većine superligaša. Ako bi se gledao samo sportski osnov, IMT je cele prošle sezone u proseku pratilo više od 500 gledalaca, što je poseta koju nemaju ni mnogi superligaši poput Mladosti iz Lučana ili Voždovca.

Predsednik Kolubare koja će ove sezone igrati u Prvoj ligi Srbije je Bojan Stević DŽivdžan, član Srpske napredne stranke i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Dva puta je biran za odbornika u Skupštini opštine Lazarevac.

Postoje nezvanični navodi da je u Lazarevcu vršio pritisak da se ne odlazi na proteste „1 od 5 miliona“ tako što je onima u državnoj upravi pretio gubitkom posla, dok je privatnicima „obećavao“ slanje inspekcija. Pojedini mediji su pisali i da je kum ministra policije Nebojše Stefanovića.

Novinari koji su upućeni u dešavanja u Srpskoj ligi – Beograd nemaju dilemu da su prošle sezone i van terena glavnu bitku za ulazak viši rang vodili Grafičar i Kolubara. Grafičar je kao filijala Crvene zvezde imao kvalitetniji tim, te mu nije bila potrebna (pre)velika pomoć sudija, dok je IMT uspeo da iznenadi drugim mestom i da u dva navrata pobedi Kolubaru (2:0, 2:1).

Zbog toga se na ulazak Kolubare u viši rang gleda prvenstveno kao na političku, a ne sportsku odluku jer je vrh vladajuće stranke želeo da izađe u susret svom visokom članu, što je FSS navodno samo morao da aminuje.

Niko ne sme da se žali na odluku

Nijedan od oštećenih klubova najverovatnije se neće žaliti na odluku Saveza, prvenstveno iz straha da se ne zamere vrhu stranke, a po principu „šut s rogatim ne može“. U Teleoptiku još uvek prema nezvaničnim saznanjima našeg lista razmatraju mogućnost žalbe, ali su ipak bliži odluci da odustanu i prihvate igranje u Srpskoj ligi. U klubu se posebno začudili što ih FSS nije obavestio o odluci, već su za to da će Kolubara igrati u Prvoj ligi saznali iz novina. U IMT-u ne kriju da su želeli da igraju u višem rangu takmičenja, ali su za Danas potvrdili da se neće žaliti na odluku FSS.

– Imali smo želju da zaigramo u višem rangu, ali to nam se nažalost neće ostvariti. Žao nam je što je FSS odlučio da Kolubara ode u Prvu ligu, ali ćemo tu odluku poštovati, dok klubu iz Lazarevca želimo sve najbolje u višem rangu. Mi ćemo probati da plasman izborimo sledeće sezone – rečeno nam je u IMT-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari