Poslanici EP osudili odmetnička takmičenja poput Evropske superlige 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas su ubedljivom većinom izrazili protivljenje svim „odmetničkim takmičenjima“, poput kontroverznog projekta fudbalske Evropske superlige (ESL).

Neobavezujućom rezolucijom poslanici su pozvali na usklađenost evropske sportske kulture „sa vrednostima EU poput solidarnosti, održivosti, inkluzivnosti, otvorenosti takmičenja, sportske zasluge i ferpleja“.

Izrazili su protivljenje „odmetničkim takmičenjima“ koja „potkopavaju navedena načela i ugrožavaju stabilnost ukupnog sportskog ekosistema“.

Za rezoluciju je glasalo 597 poslanika, protiv je bilo 36, a 55 uzdržanih, navodi Asošiejted pres.

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin pozdravio je usvajanje rezolucije, rekavši da će telo koje vodi nastaviti da sarađuje sa EU „radi jačanja i zaštite evropskog modela sporta u evropskom fudbalu“.

Dvanaest najvećih svetskih fudbalskih klubova u aprilu je obelodanilo plan o pokretanju novog takmičenja, Evropske superlige, rivalskog elitnoj Ligi šampiona, koju organizuje Uefa.

Taj potez, motivisan padom broja posetilaca na stadionima i potencijalnom ogromnom zaradom, odmah je naišao na osudu Uefe, koja je zapretila da će pobunjene klubove, inicijatore ESL, isključiti iz svih drugih takmičenja.

Globalna reakcija koju je izazvao plan i pretnja kažnjavanjem navela je devet klubova inicijatora ESL da se povuku iz tog projekta, a verni su mu ostali jedino Real Madrid, Barselona i Juventus.

Rezoluciju koju je usvojio EP predložio je poljski demohrišćanski poslanik Tomaš Frankovski, bivši profesionalni fudbaler, koji je naveo da je ESL „izraziti primer“ takmičenja od kojeg „korist imaju jedino snage koje ugrožavaju evropsku dimenziju u sportu i teže da potkopaju njene karakteristike“.

Organizatori ESL su Evropskom parlamentu uputili pismo u kojem su odbacili kritike da stvaraju takmičenje suprotno evropskim vrednostima, i optužili Uefu za kršenje antimonopolskih pravila EU.

Evroparlamentarci su pozvali i na izdvajanje veće količine novca za amaterske sportove, ali nisu predložili detaljne planove koje bi sportski savezi mogli da primene.

„Poslanici Evropskog parlamenta žele uspostavljanje ravnoteže između komercijalnih interesa profesionalnog sporta i njegovih društvenih funkcija, jačanjem veza amaterskog i elitnog sporta“, navodi se u rezoluciji.

Članovi EP su obećali da će se pozabaviti pitanjem rodne nejednakosti i uznemiravanja u sportu, „naročito kada je reč o zaradama i jednakoj zastupljenosti u odborima sportskih organizacija“, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari