Predsednik Čović nema vremena za atletiku 1Foto: STARSPORT

Atletski klub Crvena zvezda postao je šampion Evrope 1989, dve godine pre istoimenog fudbalskog kluba, a atletičari crveno-belih su najtrofejniji u nekadašnjoj Jugoslaviji i sadašnjoj Srbiji.

Međutim, sportski rezultati izgleda nisu merilo kada su u pitanju ambicije FK Crvena zvezda koji namerava da ukine atletsku stazu na stadionu „Rajko Mitić“.

Generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić nedavno je u intervjuu za Sportski žurnal objasnio da će se tribine stadiona proširiti sve do terena i ukinuti atletska staza kako bi se „pratili evropski standardi“.

– U Evropi više nema stadiona sa atletskom stazom – rekao je Terzić.

Generalni sekretar AK Crvena zvezda Mladen Gajić objašnjava za Danas da su u klubu iznenađeni ovom najavom Terzića i da ovih dana intenzivno rade na rešavanju mogućeg problema.

– Vodimo razgovore sa svima i nadam se da ćemo za dan ili dva znati nešto više. Sada mogu samo da kažem da je stadion „Rajko Mitić“ izgrađen kao objekat za fudbal i atletiku, za oba sporta zajedno. Mi nemamo ništa protiv FK Crvena zvezda i sarađujemo dobro. Svi smo zajedno u istoj crveno-beloj porodici i na stadionu smo zajedno godinama jedni uz druge – priča Gajić.

Iako se narednih dana očekuju sastanci predstavnika atletskog kluba sa čelnicima fudbalskog kluba i Sportskog društva crveno-belih, novoizabrani predsednik SD Crvena zvezda Nebojša Čović nije bio voljan da za Danas obrazloži mogućnosti za rešenje ovog problema.

– Nemam trenutno vremena za te stvari, pričaću kad budem imao – jedino je što je u telefonskom razgovoru poručio Čović, ostavljajući nas u dilemi da li samo nema vremena za razgovor na pomenutu temu ili za bavljenje problemom u sportskoj organizaciji koju od nedavno vodi.

Novoizabrani predsednik SD Crvena zvezde najavio je da mu je cilj da od crveno-belih stvori novi Bajern ili Barselonu. Nemački i španski velikan spadaju u klubove koji se sigurno ne bi olako odrekli tradicije svojih „manjih“ sportskih sekcija. A Atletski klub Crvena zvezda ne samo što je iznedrio jednog bivšeg evropskog prvak u skoku u vis Dragutina Topića i kontinentalnog prvaka u skoku u dalj Nenada Stekića, već, pojedinačno gledano, ima preko 400 titula prvaka države za više od 70 godina postojanja.

Mladen Gajić napominje da AK Crvena zvezda i dalje ima zavidne rezultate zbog čega njeni članovi zaslužuju da imaju atletsku stazu na Marakani.

– Zvezda je godinama šampion Srbije, redovno osvajamo medalje na atletskim mitinzima… Trkač Milan Ristić ima sjajne rezultate, Tamara Salaški je sedma u Evropi, Tatjana Mirković je naša rekorderka u bacanju koplja i druga je u Evropi, Strahinja Jovančević je pre par dana napravio vrhunski rezultat i obezbedio vizu za Evropsko prvenstvo u Berlinu – zaključuje generalni sekretar AK Crvena zvezda.

Moguća rešenja u slučaju ukidanja atletske staze na „Rajku Mitiću“ još uvek se ne naslućuju. Nije isključeno da FK Crvena zvezda obezbedi svojim atletičarima sve neophodne uslove na nekom od pomoćnih terena i tako „kraljicu sportova“ izbaci sa stadiona na mala vrata, a nije isključeno i da problem u potpunosti padne na pleća Sportskog društva crveno-belih koje će morati da razmišlja kako da pomogne i gde da smesti svoj najtrofejniji klub.

ASS veruje u kompromis

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković nada se da će Crvena zvezda unutar svoje kuće pronaći rešenje po pitanju atletske staze na „Rajku Mitiću“. Na pitanja Danasa kakav je stav ASS o ovom problemu i da li uopšte može da utiče na FK Crvena zvezda i Sportsko društvo crveno-belih da se ne ukine atletska staza na Marakani Branković je kratko odgovorio:

– AK Crvena zvezda ima svu podršku od ASS, a verujem i od SD Crvena zvezda. Verujem da će FK Crvena zvezda naći rešenje na obostrano zadovoljstvo.

Ko polaže pravo na stadion „Rajko Mitić“?

Stadion „Rajko Mitić“ izgrađen je 1963. godine. Prvobitno ime bilo mu je stadion Crvene zvezde, a od tada ga zajednički koriste fudbalski i atletski klub, a po potrebi i ostale sekcije. Stadion je u vlasništvu FK Crvena zvezda, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, prešao tek devedesetih godina prošlog veka. Atletski klub je do tada imao u svom vlasništvu i delove zemljišta iza južne tribine stadiona, ali je i to, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, prisvojio fudbalski klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari