Prodaja Pavlovića za mir u kući 1Savo Milošević Foto: STARSPORT

Prodaja 18-godišnjeg štopera Strahinje Pavlovića francuskom Monaku oslabiće ionako ranjivu defanzivu Partizana na leto, kada mu istekne pozajmica u Humskoj 1, ali računica trenera Sava Miloševića kaže da će transfer vredan (za naše prilike) ogromnih 10.000.000 evra doneti mnogo benefita crno-belima.

– Tim transferom smo došli u poziciju da neke stvari unapredimo, a druge predupredimo. Pre svega, imamo mir. Dalje, ako, recimo, sad dovedemo trojicu igrača koje želimo, a oni nam donesu ono što tražimo, imaćemo formiranu ekipu za narednu takmičarsku godinu. Taj tim se neće rasturiti u junu, pošto smo potpisali nastavak saradnje sa Sumom, a Zdjelar, Sadik, Asano i Natho imaju dugoročne ugovore i ne planiramo da ih menjamo. Jedna od ključnih stvari savremenog fudbala podrazumeva uigranost ekipe, a ukazala nam se šansa da to napravimo – razmišlja čovek s tek devet meseci staža na mestu šefa stručnog štaba nekog tima.

Uprkos nedovoljnom broju kvalitetnih alternativa starterima, „parni valjak“ je prošlu sezonu završio odbranom pehara u Kupu Srbije, da bi posle velike „seče“ prvotimaca u letnjem prelaznom roku sve iznenadio ulaskom u Ligu Evropu, gde je do finiša meča petog kola bio u igri za prolećnu rundu, ali je istovremeno toliko često kiksirao u Superligi da je na zimsku pauzu otišao s čak 11 bodova manje od Crvene zvezde. Zato, kada već ne mogu da utiču na stvari u tuđem dvorištu crno-beli moraju da se pojačaju – pre svega na pozicijama centralnog defanzivca, desnog beka i centarfora.

– Postoje superligaški igrači o kojima razmišljamo. Samo, imamo problem sa Crvenom zvezdom. Ne govorim kao ljutnju, već ono što mi hoćemo ne možemo platiti kao što mogu crveno-beli. Zato, teško možemo da dođemo do igrača iz našeg prvenstva.

Međutim, čak i kada bi bili u prilici da ispariraju komšijama, koji uprkos velikom dugu raznim poveriocima plivaju u parama od Lige šampiona i sponzora, teško je poverovati da bi u sadašnjem odnosu snaga mogli da stignu i prestignu Zvezdu.

– Uvek je moguće, bez obzira na okolnosti. Tokom jeseni smo mogli da dobijemo većinu utakmica na kojima smo gubili bodove. Samo da smo imali tri, četiri igrača više, rotirali, uštedeli energiju, povećali agresiju i trku. Ono što nam u kadru nedostaje probaćemo da dovedemo na zimu, a dopunsku selekciju izvršimo na leto. Onda ćemo moći da kažemo da će Partizanov tim imati moć za takmičenje na svaka tri dana, a da kvalitet igre ne padne – uverava nekadašnji napadač.

Njegova ideja je bila da se da druga šansa već prežaljenom Sejdubi Sumi, dovedu Takuma Asano, Umar Sadik i Bibras Natho, istrpi i sačeka Slobodan Urošević, iz „naftalina“ izvuče Bojan Ostojić.. I sve su „upalile“, pa je za očekivati da Milošević i ove zime i na leto iskoristi široka ovlašćenja pri selektiranju novih lica.

– Ne bih rekao da su moje ingerencije veće od drugih. Pre će biti da postoji konsenzus oko dovođenja fudbalera. Prvo, ja mogu da predložim imena, onda generalni direktor Miloš Vazura kaže da li se uklapamo finansijski, to se predoči Upravnom odboru, predsedniku. Pritom, pomaže nam Ivica Iliev, iako nije sportski direktor. Moramo biti obazrivi, odradili smo u junu odličan posao sa svim strancima, baš zato moramo biti oprezni u januaru, jer samo tako možemo preventivno da delujemo, da ne bude mnogo promašaja.

Osim jednog trofeja i 6.500.000 direktne zarade od Lige Evrope, najveća korist od Miloševićevog izvlačenja iz funkcionerske fotelje FS Srbije je lepa i brza igra na gol više.

– Moje procene bazirane su na osnovu zahteva modernog fudbala. Uvek sam vam govorio stvari pre nego što se dese. Posle je lako pričati. Dugo sam u fudbalu, mogu da procenim karakteristike igrača, a sad sam i direktno uključen u proces njihovog formiranja ili razvoja. Kazao sam početkom mandata da sam u trenerskom deficitu, jer sam neiskusan, ali da mi veliki plus predstavlja rad u mlađim kategorijama FSS. Vrlo teško mogu da pogrešim kad je mlad igrač u pitanju. Pogotovo što sam radio u UEFA, tačno znam šta Evropa traži.

Moramo tržišno razmišljati

Partizanova škola fudbala i dalje lansira talente, a ovi donose fine pare svojim transferima, koji su bili i ostali glavni izvor klupskih prihoda, pa neće biti iznenađenje ako stopama Strahinje Pavlovića uskoro, recimo, krene još maloletni Filip Stevanović.

– Ako se desi da dobijemo ponudu u vrednosti od 15.000.000 evra u januaru onda je besmisleno odbiti je. To je novac jednak Partizanovom godišnjem budžetu, pa i neki milion preko. I pre sam osam godina sam govorio da moramo tržišno razmišljati, jer jedino tako možemo da ne dozvolimo da Partizan zavisi od jedne ili dve utakmice. To je strah od propasti… U našoj ligi stranci prave razliku… Ne može to da uradi dete od 18 godina. Pravili bi i oni da se zadrže u Srbiji bar tri godine, ali nismo bogata država, pa još zavisimo od prodaje, a prodajemo poluproizvod – smatra Milošević, koji sigura da će Pavlović imati dobru minutažu u novom klubu i misli da su „Mitrović i većina drugih velikih talenata od pre morali biti prodati za 10 miliona evra“.

Protiv osam stranaca u Superligi

Crvena zvezda je tokom jeseni, preko medija, lansirala ideju o uvećanju broja stranaca na čak osmoricu u protokolu domaćih utakmica.

– Sigurno sam protiv predloga koji se pominjao, da kota bude osam. Debata može da bude da li i na koliko povećavamo sadašnji broj od četvorice. Da stavimo sve argumente na vagu, procenimo šta je interes srpskog fudbala. Nisam protiv promena, ako će jasno ukazati da su u korist srpskog fudbala, svi u njemu i za njega radimo – kaže trener Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari