Reprezentacije Francuske i Belgije večeras odlučuju prvog finalistu 1Foto: EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Francuska i Belgija nisu neočekivano, na nečiju „gurku“ ili uz ludu sreću stigle do polufinala, niti će ikoga ostaviti bez teksta eventualnim osvajanjem titule prvaka sveta, jer su i pre početka šampionata u Rusiji pripadale širem krugu favorita za konačnog pobednika…

… pa je čak i na papiru teško jednoj od ovih reprezentacija dati prednost u večerašnjoj utakmici u Sankt Peterburgu. Kao što „trikolori“ imaju dovoljno aduta za svoje treće mundijalsko finale i drugi takav pehar, tako „crveni đavoli“ imaju i tim i igru za debitantski prolaz u samu završnicu, posle jedinog planetarnog četvrtfinala od pre četiri leta.

Manjka Francuskoj kolektivno iskustvo, otišlo sa prekobrojnim vedetama Aleksandrom Lakazetom, Adrijenom Rabiom, Antonijem Marsijalom, Karimom Benzemom… ali selektor Didije Dešan to nadomešćuje velikim talentom i šampionskom ambicijom probranih pulena. Najmlađoj postavi u poslednjih 20 godina može se zameriti i da nema izrazitog vođu, oscilacije tokom utakmice i još nedefinisan identitet, međutim teško je naći nekoga ko, na primer, ne vrednuje enorman pojedinačni potencijal defanzivnog veziste Pola Pogbe i napadačkog dvojca Antoan Grizman – Kilijan Mbape. Kada mu je dan pravi može sam da „pohapsi“ pola protivničkih ofanzivaca na centru, golovi drugog su sezonama jedan od najčvršćih temelja silnih uspeha madridskog Atletika, a šprinterska brzina i lakoća raznovrsnog davanja pogodaka trećeg zaludeli su svet još dok je nosio dres Monaka, odakle je za 180 miliona evra prešao u PSŽ, pa s dva gola i iznuđenim penalom u 1/8 finala bacio u senku jednog Lionela Mesija u fantastičnom derbiju sa Argentinom.

– Imam ogromno poštovanje za ono što Mbape radi u svojim mladim godinama. Rekao mi je nedavno da je kao dete gledao video snimke mojih igara, a ja sada uživam u njegovim. Moderni fudbal ne pamti talenat tako brzo pretočen u vrhunske partije. Cenim i ostale reprezentativce Francuske a posebno klupskog saigrača Ngola Kantea. Često ga zaborave u analizi sastava „trikolora“, a on je najbolji na svetu svojoj poziciji u veznom redu. Očekujem jedno jako teško i uzbudljivo polufinale. I oni i mi puno hoćemo i možemo, videćemo čija će biti poslednja – realan je Eden Azar iz Čelsija uoči sudara sa aktuelnim viceprvakom Evrope.

I selekcija Belgije pršti od kvaliteta. Skoro na svakoj poziciji, mada su svima prva asocijacija na jednu od najboljih generacija u fudbalskoj istoriji ove zemlje Eden Azar, čije lopte „imaju oči“ a driblinzi redovnu prođu, asistent top klase i počesti strelac Kevin de Brujne, robusni centarfor lake kretnje i gladijatorske izdržljivosti Romel Lukaku i jedan od najboljih golmana današnjice Tibo Kurtoa. Kako su bili prevaga tokom kvalifikacija, kada je bez poraza prođena grupa sa Grčkom, BiH, Estonijom, Kiprom i Gibraltarom, ovi „kečevi iz rukava“ Roberta Martineza tako vuku saigrače na ovom SP, pa malo ko više pominjanje „brisanje“ sa spiska putnika Radžu Najngolana, zbog čega je selektor toliko kritikovan pre turnira da su pojedine navijačke grupe predlagale nacionalnom Savezu referendumsko izjašnjavanje naroda o zahvalnici sjajnom vezisti. Španac je izdržao sve udare i ostao dosledan ličnim taktičkim i kadrovskim zamislima, kao kada mu se s raznih strana spočitavalo eksperimentisanje s formacijom, a da potonji rezultati dali su mu za pravo. Jesu momci koje je izabrao jedva spasili živu glavu protiv Brazila prošle nedelje, ali su s 14 golova i dalje efikasniji od bilo koga u Rusiji. Istina je da su pre toga bili na rubu propasti protiv Japana, ali su imali strpljenja i snage za veliki preokret i „nokaut“ u zadnjoj sekundi. Tačno je da umeju da se ponašaju kao „pijani bogataši“, ali i da se „zategnu“ i budu „mrtvi ozbiljni“ kada situacija to nalaže. Toliko da Francuska ni u snu ne sme da ih potceni.

– Azar je strašan igrač, možda ne toliko eksplozivan kao naš Mbape, ali može sve s loptom. I da je maestralno doda i da je majstorski spakuje u mrežu. Puno mi znači u Čelsiju. Međutim, Belgija nije samo on. Dobili smo generalno veoma kvalitetnog protivnika. Ništa manje ambicioznog od nas. Biće to velika borba na svakom delu terena – iskren je francuski napadač Olivije Žiru uoči susreta oči u oči sa timom, čiji je uzlet planski i pažljivo spreman gotovo dve decenije.

Urugvajac deli pravdu

Prvi od tri preostala meča na 21. Mundijalu sudiće Andres Ismail Kunja Soka iz Urugvaja. To će biti treći izlazak na teren 41-godišnjem južnoameričkom arbitru od početka takmičenja u Rusiji, posle duela Francuska – Australija (2:1) u prvom kolu grupe C, kada je ušao u istoriju fudbala kao prvi sudija koji je upotrebio VAR tehnologiju na planetarnim prvenstvima, i susreta Iran – Španija (0:1) u drugom kolu B grupe. Glavni delilac pravde na večerašnjoj utakmici ima bogato iskustvo u Kupu Libertadores i Kopa Amerika, prošle godine je bio akter SP za igrače do 20 leta, a na listi FIFA nalazi se od 2013.

Rivalstvo staro 114 godina

Belgijanci i Francuzi imaju neverovatnu istoriju međusobnih duela, jer su od prvog susreta pre čak 114 godina čak 73 puta bili u isto vreme na istom mestu, istina više zbog prijateljskih nego takmičarskih utakmica, od čega su samo do SP 1938. odigrali 31 susret bez rezultatskog značaja. Ukupno, „crveni đavoli“ imaju više pobeda (30) od „trikolora“ (24), dok 19 duela nije imalo slavljenika. Poslednji meč Belgija je dobila 2015. kao gost 4:3, dok je Francuska isto uradila davne 2004. Najvažniji mundijalski okršaj imali su u borbi za treće mesto 1986, koju su „galski petlovi“ dobili u produžecima (4:2). Strelci su bili Žan Mark Fereri, Žan Pjer Papen, Bernar Ženžini i Manuel Amoros (Francuska, Jan Kulemans i Niko Klaesen (Belgija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari