Repriza posle 10 godina 1Foto: EPA-EFE/ Rafael Marchante POOL

Deceniju i četiri meseca posle njihovog poslednjeg od osam duela u Ligi šampiona, Bajern i Lion će ponovo jedan na drugog u borbi za evropsku fudbalsku krunu i to opet u polufinalu, s tim što je pandemija korona virusa tu bitku sa uobičajenih 180 minuta skratila na sat i po, a obostrana domaćinstva zamenila neutralnim terenom u Lisabonu.

Suština je ostala ista, pošto će se i nemački i francuski tim „pokidati“ za finale, prvi u pokušaju da repriziraju uspeh iz aprila 2010. (1:0, 3:0), a drugi u želji da se „osveti“ za svoju nulu u tim utakmicama.

Učiniće to s jednako velikim samopouzdanjem, s obzirom da su obe ekipe zaslužile dubok naklon za četvrtfinalne pobede. Pre svega Bajern, jer su njegovih 8:2 protiv Barselone izveli navijače katalonskog tima na ulice, oterali trenera Kikea Setijena, pogurali Blaugraninu legendu Lionela Mesija ka izlaznim vratima… Ispisavši jednu od najlepših stranica nemačkog fudbala u analima LŠ.

– Na žalost, nismo mogli sa našim navijačima da slavimo prolazak u polufinale, ali to pobedu nad Barselonom ne čini manje spektakularnom. Svi ćemo dugo pamtiti svaki gol dat jednom takvom protivniku, ali od prošlosti se ne živi, već dan posle smo razmišljali samo o tome kako da odemo u finale. I podignemo trofej na kraju Lige šampiona. Želimo to svim srcem – poručio je iz Portugala Bajernov golman i kapiten Manuel Nojer, svestan da neko ko je došao glave nekima od favorita ove LŠ zaslužuje maksimalno uvažavanje.

– Lion je taktički dobro potkovan tim, s nekoliko golgetera-ubica. Kažnjavaju i najmanju grešku u defanzivi protivnika, što traži našu budnost od prvog do poslednjeg minuta. S druge strane i mi imamo mnogo igrača koji tresu mreže, nalazimo se u dobroj timskoj formi, psihički smo stabilni i gladni novih uspeha. Kada si fudbaler Bajerna onda ti nikada dosta titula – podseća on na veličinu petostrukog šampiona Evrope, ali i na grandioznu seriju svog tima u tekućoj LŠ, započetu s maksimalnih šest pobeda u grupi (sa Totenhemom, Olimpijakosom i Crvenom zvezdom), a onda nastavljenu „gaženjem“ Čelsija i Barselone.

Francuzi su na skromniji način dočekali proleće u elitnom UEFA kupu, s (po) dva trijumfa, remija i poraza u konkurenciji sa Lajpcigom, Zenitom i Benfikom, ali da imaju pravo na velike snove pokazali su „ćuškama“ Juventusu (prošli ga s ukupnih 2:2 i golom na strani) i Mančester sitiju (3:1), jer su i italijanski velikan i engleski bogataš pre Liona viđeni u Top 4.

– Eliminisali smo Juventus koji je bio kandidat za osvajanje Lige šampiona, onda Mančester siti koji je takođe bio u vrhu favorita za osvajanje pehara. To je i Bajern, ali na osnovu onoga što su moji igrači pokazali do sada, logično i opravdano je da se nadamo prolasku u finale. Na pravi način ćemo se pripremiti za sve što nas čeka protiv Nemaca – baca rukavicu trofejnijem rivalu Rudi Garsija, trener sedmog tima u poslednjoj Ligi 1, kom samo osvajanje Lige šampiona može doneti igranje na evropskoj sceni sledeće sezone.

Međutim, ni Španac ne poriče vodećem strelcu ove LŠ Robertu Levandovskom, Tomasu Mileru i ostalim asovima sa „Alijanc arene“ ulogu favorita na papiru.

– Samopouzdanje raste u ekipi, ali bićemo autsajderi u tom meču i opet će nam biti potrebno sve što znamo da prođemo dalje. Kada ste u polufinalu Lige šampiona, možemo reći da je to zasluženo, a ako uđemo u finale, tek je to onda zasluženo – rezonuje strateg francuskih „lavova“.

Bavarci jure rekord Barse

Golgeterska mašinerija iz Minhena ubacila je ukupno 39 lopti protivnicima u grupnoj fazi i eliminacionim borbama od početka ove Lige šampiona, a ako njeni šuteri budu precizni još šest puta izjednačiće „poenterski“ rekord Barselone iz sezone 1999/2000. U ovom trenutku, na toj listi, bolje su plasirani još samo Real, s 41. pogotkom u sezoni 2013/2014.  i Liverpul s istim skorom u sezoni 2017/2018. S tim što je Barsa do svoje cifre došla u 16 mečeva, Madriđani i Ostrvljani u 13, a Bavarci na samo 9.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari