Rukometašice Hrvatske eliminisale Srbiju sa EP 1Foto: EPA-EFE/ CLAUS FISKER

Činilo se da će posle iznenađenja u vidu pobede nad aktuelnim svetskim prvakinjama Holanđankama rukometašice Srbije imati auto-put ka plasmanu u drugu fazu Evropskog prvenstva…

…Osećaj se nije promenio ni nakon debakla protiv Mađarske, pošto je do duela sa selekcijom Hrvatske računica bila takva da je i bod bio u igri.

Nažalost, kada je bilo najpotrebnije, svi objektivni faktori koji su i pre, kao i u toku prvenstva uticali na broj igračica u rotaciji, samim tim i na sam kvalitet partija „paralisali“ su naše dame u krucijalnim momentima utakmice.

Imala je Srbija na 19 sekundi do kraja i napad za bod i obezbeđen prolaz u drugu fazu, međutim Kristina Liščević nije uspela da zamišljeno sprovede u delo i na liniji pronađe pivotmenku Pop-Lazić; po automatizmu, očaj zbog poraza 25:24 u danskom Koldingu pretvorio se u poslednju nadu da će Mađarice par sati kasnije takođe savladati Holanđanke i tako nas počastiti prolaskom iz grupe C u drugu fazu Evropskog prvenstva koje se održava u Danskoj i Norveškoj.

Nažalost, uprkos borbi i vođstvu do maltene sredine drugog poluvremena, naše severne komšinice nisu uspele da savladaju Holanđanke što je značilo i definitivnu eliminaciju Srbije sa kontinentalnog šampionata zbog najlošije gol-razlike u trouglu Holandija-Mađarska-Srbija.

Bez povređene Andree Lekić bilo je jasno da će za organizaciju igre jedino brinuti Liščevićeva.

Uprkos tome što je u drugom poluvremenu sa Holanđankama i većem delu duela sa Mađaricama uigravao igru sa dva pivotmena i praktično sedam igračica u polju, bez golmana, selektor Obradović sinoć gotovo nijednom nije posegnuo za sličnim rešenjima.

Hrvatice su prethodno trijumfima protiv Mađarica i Holanđanki sa rezervisanim kartam za drugu fazu igrale rasterećenije i čini se brže, uprkos tome što na desnom beku nisu imale levoruko „rešenje“.

Trifunovićeva je tek povremeno odmenjivala jednu iz standardnog bekovskog trija Stoiljković-Liščević-Lavko što je bilo nedovoljno u visokom ritmu, zbog kojeg  je već u prvih 30 minuta Stoiljkovićeva imala problema sa grčevima u listu.

Srpkinje su samo sredinom prvog poluvremena zaličile na reprezentaciju kadru da se nadmeće sa najboljima; povele su sa maksimalne četiri razlike 14:10, igrale raznovrsno i dopadljivo, zamarajući Pejićevu na golu Hrvatske razornim šutevima sa distance (Lavko) i pronicljivim sa krila.

Činjenica da su Hrvatice u samo par minuta poravnale na 14:14 ukazivala je i na to da je u rezervoaru Srbije ostalo još malo goriva.

Trudile su se naše gracije konstantno, nisu odustajale ni kada su komšinice povele sa dva gola razlike; selektor Obradović podsećao ih je da loptu spuštaju ka pivotmenu, ali sa manjkom snage padala je i koncentracija.

Čak 14 minuta rukometašice Srbije u drugom poluvremenu nisu postigle gol iz igre. I u datim okolnostima, poslednji put vodile su 23:22 ali u prelomnim trenucima ostale su bez rešenja, širine u napadu i protoka lopte.

Pokušale su nemuštim improvizacijama, ali nije vredelo: snaga, sreća i hrabrost ostale su na tom poslednjem neuspelom pokušaju Liščevićeve da doturi loptu koleginici na crti. Jednostavno, u drugom poluvremenu naša reprezentacija gotovo da nije imala nikakvih rešenja sa bekovskih pozicija; nijedana izgrađena pozicija za šut jednostavno je upućivala da će u najvažnijem napadu na šampionatu Liščevićeva pokušati da proigra pivotmena; znali su to svi u reprezentaciji i selektor je odborio, ali su nažalost to znale i umešno sprečile i rukometašice Hrvatske.

Grupa C – 3. kolo

  • Srbija – Hrvatska          24:25
  • Holandija – Mađarska   28:24
  1. Hrvatska 6
  2. Mađarska 2
  3. Holandija 2
  4. Srbija 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari