Dragan Šakota više nije selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Trofejni stručnjak je u četvrtak podneo ostavku, čime je stavio tačku na višenedeljno medijsko spekulisanje. Sada već bivši selektor naše reprezentacije oglasio se u medijima saopštenjem u kome smatra da je u ovom trenutku, za našu košarku najbolje da ode sa kormila reprezentacije.

Dragan Šakota više nije selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Trofejni stručnjak je u četvrtak podneo ostavku, čime je stavio tačku na višenedeljno medijsko spekulisanje. Sada već bivši selektor naše reprezentacije oglasio se u medijima saopštenjem u kome smatra da je u ovom trenutku, za našu košarku najbolje da ode sa kormila reprezentacije. U isto vreme Šakota izražava svoje nezadovoljstvo prema odnosu koji su mediji i sam Košarkaški savez pokazali prema njemu u poslednjih nekoliko nedelja i smatra da je mesto selektora preuzeo sa velikom energijom i entuzijazmom u jako teškom trenutku za našu košarku.

KAPIČIĆ: Nije tragedija

Novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić ocenjuje da je odluka sada već bivšeg selektora Srbije Dragana Šakote da podnese ostavku njegovo legitimno pravo i da na to ne treba gledati kao na tragičan događaj.

– Šakotina ostavka je njegovo legitimno pravo. Možda je mogao da uradi to i ranije ili makar da bude prisutan na sastanku Stručnog saveta koji će biti održan u petak. Lično nemam ništa protiv njega, a sastanak u petak je stvar koja je u skladu sa našim statutom i nema veze sa tim da li neko od članova stručnog saveta ima nešto protiv selektora. On je imao neke svoje dileme, ali ovo nije nikakva tragedija – izjavio je Kapičić. On je takođe ocenio da će ime novog selektora javnost najverovatnije saznati početkom sledeće nedelje.

„Sagledavajući novonastalu situaciju, uzimajući u obzir atmosferu u medijima, sastav novog Stručnog saveta KSS, a uz to uvek imajući u vidu na prvom mestu interese srpske košarke, doneo sam odluku da podnesem ostavku na mesto selektora reprezentacije Srbije i da na ovaj način obavestim zvanične organe KSS i medije“- kaže se između ostalog u saopštenju.
Šakota je takođe iskoristio priliku i da se zahvali svima koji su sarađivali sa njim i bili uz njega. Odluka sada već bivšeg selektora Srbije ne predstavlja nikakvo iznenađenje i stiče se utisak da je Šakota svojevoljnim odlaskom u stvari „od dva zla izabrao manje“, pošto je činjenica da bi na današnjem (12.00) sastanku Stručnog saveta po svemu sudeći bio smenjen – oteran.
Nažalost, ostaje nejasno zašto se odnos prema Šakoti od strane Saveza i većine medija naglo promenio u poslednje vreme, s obzirom na to da je prošlo čak devet meseci od poslednjih obaveza našeg A tima i da je (loš) rezultat koji je reprezentacija postigla na svetskom prvenstvu u Japanu prošle godine, ocenjen kao neuspeh, ali u isto vreme kao i normalna posledica podmlađivanja nacionalnog tima. Šakotin odlazak (na jedan ili drugi način) zbog toga ne dolazi kao „grom iz vedra neba“, a mogući naslednici su se spominjali mnogo pre jučerašnjih dešavanja. Kao tri najozbiljnija kandidata označeni su: Moka Slavnić, Saša Đorđević i Duško Vujošević. Međutim u poslednje dve nedelje dok je „sapunica“ o mogućoj smeni selektora uveliko trajala, Vujošević je oberučke prihvatio selektorski poziv „bratske nam“ Crne Gore, dok se Đorđević negativno izjasnio o mogućem preuzimanju kormila „crvenih“. U novonastaloj situaciji, ime Zorana Slavnića se nameće kao jedina moguća opcija za selektorsko mesto pošto drugih kandidata (barem za sada) nema.
Ipak, ne čudi zašto u zemlji koja u svetu košarke važi za najbogatiju kada je trenerska struka u pitanju, svi naši veliki treneri beže od selektorskog poziva „kao đavo od krsta“. Činjenica je da su se poslednja tri stratega našeg nacionalnog tima (Vujošević, Obradović, Šakota) proveli „kao bosi po trnju“ i da su „kaljali“ sopstveno ime i preuzimali svu odgovornost u mašineriji čiji su samo delić a koja je opet vrtoglavo išla nizbrdo. U svakom slučaju „sapunica Šakota“ je prestala zauvek sa „emitovanjem“, ali nova sa novim glavnim glumcem očekuje se veoma brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari