Šampioni - omiljena mušterija 1Foto: STARSPORT

Poruku koju su poslali u četvrtak uveče košarkaši Crvene zvezde temeljno će iščitati svi rivali koji do kraja prve faze Evrolige budu dolazili u Beograd.

Real je ispraćen iz Hale “Aleksandar Nikolić” ne ostavivši utisak da je jedan od glavnih kandidata za evropsku titul, trener Dejan Radonjić “ogolio” je sve mane u njihovoj igri, “gađajući” ih precizno tamo gde su najslabiji, baš kao i Makabi na prethodnom meču u prestonici Srbije (82:70). U surovom decembarskom rasporedu (Fener, Makabi, Olimpijakos, Real, CSKA), sa čijih bi časova mnogi rivali rado pobegli, crveno-beli su pobili većinu pesimističkih predviđanja, savladavši uzastopce dva od poslednja tri prvaka Evrope. Makabi i Real, šampioni iz 2014, odnosno 2015. godine pobeđeni su ukupnom razlikom od nestvarnih 37 poena, što će biti jedinstvena uvertira meča sa CSKA – zvaničnim šampionom Starog kontinenta, narednog četvrtka takođe u Beogradu.

Defanzivno, Zvezda je Real, bez odsutnih Fernandeza (postao otac) i Mačijulisa (povreda) spustila na 70 poena, čak 18,5 manje od njihovog ovosezonskog proseka u Evroligi. Uspeli su momci Dejana Radonjića da potpuno izoluju protivničku centarsku liniju, zahvaljujući izuzetnim bočnim kretanjima Kuzmića i Bjelice i odličnoj komunikaciji sa “četvorkama” na strani pomoći. Ajon i Hanter spadaju u grupu pokretljivih centara koji visoko izlaze na “pik” a zatim se munjevito spuštaju u reket, međutim protiv Zvezde su maltene ostali bez korisnog pasa na samom obruču (ukupno šest poena).

– Definitivno mislim da je odbrana ključ za našu igru. I timska igra. Mogu da kažem da nismo imali mnogo problema do kraja. Nije bilo jednostavno nositi se sa protivničkim centrima, ali je sve ispalo dobro. Moramo što pre da zaboravimo ovu pobedu i da se spremimo za naredne mečeve. Sve ekipe su u istom ritmu, nismo toliko umorni – stava je Kuzmić, koji sve viče stiče na rutini na niskom postu i u predviđanju šta će Jović uraditi.

Konstantna pomaganja na Ljulju i Kerolu, vršenje pritiska na Dončiću (povredio se u trećoj deonici), svesno “puštanje” najločijeg šutera Tejlora, isplatili su se, iako je Amerikanac sa švedskim pasošem pogodio tri puta više trojki nego na prethodnih 13 utakmica (ukupno dve – protiv Zvezde sedam). Uz Dončićevu jednu pogođenu, ostatak tima šutirao je sa distance katastrofalnih 0/16. Zvezda je ofanzivno ponovo imala balans između spoljne i unutrašnje linije. Simonović je sa 20 poena, 3/7 za tri dobrano olakšao posao Joviću u organizaciji igre, dok je Gudurić potvrdio izuzetan potencijal na mestu beka-šutera.

– Dobro smo kontrolisali igru i meč od početka do kraja. Dobro smo čuvali Kerola, koji nije imao šutersko veče, a dosta akcija ide na njega i Ljulja. Neki drugi su iskočili, ali i draže mi je da se glavne zvezde muče, a ostali neka daju… Možemo da budemo zadovoljni sa šest pobeda. Ostaje žal zbog Darušafake, imali smo tu prednost, ali nismo uspeli to da privedemo na miru kraju. Ipak, moramo da gledamo samo naredni meč i da se tako spremamo, jer samo tako možemo da pobeđujemo – poručio je Jović.

Defanzivna perfekcija 

O tome kakvu je odbranu Zvezda odigrala protiv Reala najbolje svedoče reči poslovično smirenog Milka Bjelice, koji je kao centar ostvario četiri asistencije, uz isto toliko poena i skokova. “ Umorni smo, ali kada igraš na domaćem terenu, pred ovakvim navijačima, proradi neka ekstra-energija. Fenomenalno su nas bodrili, bili su uz nas do poslednjeg minutu. Pozivam ih da uvek dolaze u ovolikom broju. Neutralisali smo njihove glavne šutere, zagradili koš dobro, smanjili izgubljene lopte na minimum, postigli smo dosta lakih poena iz kontranapada. To je naša prepoznatljiva igra, i kada god igramo tako konkurentni smo svakoj ekipi”.

Na redu je derbi’]

Između evroligaških mečeva sa Realom i CSKA košarkaše Crvene zvezde u nedelju očekuje derbi ABA lige protiv Cedevite u prestonici Hrvatske. Zagrepčani će sigurno želeti da nanesu prvi poraz crveno-belima u regionalnom takmičenju i tako im se revanširaju za ubedljiv poraz iz prvog dela sezone (88:64). “ To je još jedno veliko i važno gostovanje, derbi i imaćemo jedan dan da se dovedemo u red i potpuno fokusiramo na to”, naveo je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari