Sartidov dan za pamćenje – osvajanje Kupa SCG 1Foto: Wiki Milivoje Aleksić/ Foto: Vlada Republike Srbije/arhiva

Na današnji dan 2003. godine Fudbalski klub Sartid je u finalu prvog Kupa Srbije i Crne Gore pobedio Crvenu zvezdu sa 1:0, što je najveći uspeh fudbala Smedereva i ovog regiona, podseća regionalni portal Podunavlje.info.

Utakmica je počela u 17 i 30, uz direktan televizijski prenos koji je za stolice prikovao mnoge ne samo Smederevce. Nije mala stvar: jedinstvena prilika da neko drugi, a ne Zvezda ili Partizan uzme Kup.

Posle 90 minuta prilično nezanimljive igre na stadionu Partizana nije bilo golova, a najbolje šanse imali su za Zvezdu Branko Bošković, koji je sa oko 16 metara šutirao snažno preko gola, i Mladenović, čiji je šut iz prekida odbranio golman Sartida Žilić. Sa druge strane, treba biti pošten, Sartid nije ozbiljnije pripretio golu crveno-belih.

A onda je, u produžecima, stigao taj zlatni gol koji se pamti. Marko Pantelić je u blizini šesnaesterca Zvezde primio loptu, krenuo par koraka i opalio desnom spoljnom! Lopta je liznula prečku i zakoprcala iza leđa Ranđelovića. Sudija Radoman je svirao kraj, takva su pravila bila. Zlatni gol! I bukvalno! Za Sartid! Nastalo je neopisivo slavlje.

Kada se sve smirilo, Goran Bogdanović je iz ruku Piksija Stojkovića primio pehar. Kup je naš!

Sartidovih navijača je, naravno, bilo znatno manje, ali su se trudili iz petnih žila da se čuju. Zvezdini su bodrili svoje ljubimce od početka utakmice, ali kako je vreme odmicalo, skandiralo se: “Marš iz Zvezde”, “File odlazi” (Zoran Filipović je tada bio na klupi Zvezde), da bi se posle gola Pantelića čulo i “Uprava napolje”. Sav kontigent baklji, koje su bile planirane za proslavu, bačen je na teren, polomljeno je i nekoliko stolica, razbijeno je i staklo na trofejnoj sali crno-belihAli su zato Sartidovi navijači znali da proslave najveći uspeh, ne na stadionu: ispred smederevskog Centra za kulturu okupilo ih se više hiljada. Skandiranjem su dočekali pehar i, još više, njihove ljubimce. Podarili su im nešto čemu se samo koju godinu ranije nisu mogli nadati. Ušli su u istoriju.

Stadion: Partizana. Strelac: Pantelić u 105. minutu. Gledalaca: 12.000. Sudija: Radoman (Vrbas). Žuti kartoni: Mrdak, Vasković (Sartid), Vidić i Bratić (Zvezda).

SARTID: Žilić, Spasić, Paunović, Mrdak (od 49. Sočanac), Bogdanović, Savić, Vasković, Mudrinić, Kocić (od 74. Pantelić), Zečević, Mirosavljević. Trener: Milenko Kiković.

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, Mladenović (od 46. Basta), Bratić, Vidić, Vitakić, Krivokapić, Gvozdenović, Kovačević (od 64. Milovanović), Bošković, Pjanović, Bogavac (od 76. Mrđa).

Trener: Zoran Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari