Savićević "uzima" i Tedića 1Foto: Srđan Stevanovic/Getty Images

Uroš Đurđević možda neće biti jedini napadač koga je Srbija „izgubila“ uoči kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Crnogorski mediji navode da Fudbalski savez te zemlje uveliko pregovara i sa doskorašnjim napadačem Čukaričkog, a sada formalno Mančester sitija (na pozajmici u holandskom Cvoleu), a da bi dogovor uskoro trebalo da bude postignut.

Tedić ne bi bio ni prvi ni poslednji fudbaler koji je prošao sve mlađe selekcije Srbije, ali se potom opredelio da zaigra za Crnu Goru.

Napadaču je zbog sistema radnih dozvola u Velikoj Britaniji neophodno da ima uknjižene utakmice u nacionalnom dresu, pa se tako izbor Crne Gore može smatrati logičnim jer je u ovom trenutku teško da pored Luke Jovića i Aleksandra Mitrovića može uskoro dobiti šansu u prvom timu „orlova“.

S druge strane, crnogorski mediji navode da je predsednik FSCG Dejan Savićević u ofanzivu na Đurđevića i Tedića krenuo ne samo zbog mogućnosti da pojača nacionalni tim već i u vidu tihe osvete prema Srbiji zbog „otimanja“ selektora i pojedinih igrača uoči meča sa Kosovom u prethodnim kvalifikacijama.

Podsetimo, tadašnji selektor Ljubiša Tumbaković i igrači srpskog porekla odbili su da igraju protiv Kosova, iako su još prilikom žreba saznali ko im je rival, ali su svoju odluku saopštili veče pred utakmicu.

Čaršijske priče tada su tvrdile da su srpske vlasti umešane u sabotažu reprezentacije Crne Gore, a Savićević je kao organizatora javno imenovao generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, za koga je tvrdio da je izvršio pritisak na igrače crveno-belih da ne igraju.

FSCG je do sada sve igrače srpskog porekla „preuzimao“ isključivo u dogovoru sa ovdašnjim Savezom, ali je izgleda slučaj sa meča protiv Kosova prekinuo tu praksu.

Prvi, tada nazvan „džentlmenski“ sporazum, napravljen je 2006. godine kada se Crna Gora odrekla Danka Lazovića, a Srbija Mirka Vučinića (obojica bili kontaktirani od suparničkih saveza). Kasnije je Crna Gora uzimala takozvane srpske „drugopozivce“ poput Save Pavićevića, Filipa Stojkovića, Nikole Drinčića, Staniše Mandića, Vukana Savićevića… Od sada će verovatno za svakog svog klinca FSS morati da se bori jer je očigledno dobio ozbiljnu konkurenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari