Stigao pehar iz Tokija 1Foto: STARSPORT

Od istorijske 1991. godine do pre neki dan Crvena zvezda je svoju titulu klupskog prvaka sveta u fudbalu „dokazivala“ sponzorskim peharom, dobijenim za pobedu nad Kolo Kolom tog decembra u Tokiju (3:0), a od sada će posetioci muzeja na „Rajku Mitiću“ moći da se fotografišu ispred vitrine sa „pravim“ trofejom.

Dok su najradoznaliji i najuporniji to mogli da učine već juče, na zapadnoj tribini stadiona u LJutice Bogdana – uoči malog gradskog derbija sa Radom.

Naime, crveno-beli kao ni ostali pobednici Interkontinentalnog kupa od 1960. do 2004. godine nisu bili priznavani kao planetarni vladari sve do 27. oktobra 2017. godine, kada je Međunarodna fudbalska federacija odlučila da im svima ozvaniči taj uspeh.

Uprkos argumentaciji protivnika takve ideje, jer su se do 2005-e za prestižno zvanje borili samo prvaci Evrope i Južne Amerike, na ruku FIFA ide činjenica da su (i) posle priključivanja trci šampiona drugih kontinentata prvaci nastavili da dolaze samo sa dva pomenuta. A, kada krovna organizacija nešto naumi onda tako i bude, pa su Crvena zvezda, njeni (ne) sporni prethodnici i naslednici na krovu sveta naknadno počeli da dobijaju „prave“ trofeje.

Kao potvrda više senzacionalnog objedinjavanja evropske i planetarne krune od strane trenera LJupka Petrovića i Vladice Popovića i njihovih pulena; Pančeva, Milojevića, Radinovića, Najdoskog, Stošića, Vasilijevića, Jugovića, Belodedića, Mihajlovića, Savićevića… jer niko nikada van Zapadne Evrope nije više uspeo da ponovi taj podvig.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari