Superligaši za UEFA finale 1Foto: EPA-EFE/ JuanJo Martin

U senci burnog sukoba UEFA i Superlige, za još više moći i novca u bogatoj i surovoj industriji zabave zvanoj fudbal, prošao je intermeco između četvrtfinala i polufinala Lige šampiona, pa se malo pričalo i pisalo o tome u kakvoj situaciji tri od četiri (ne)suđena kluba – odmetnika iz Evropske fudbalske federacije dočekuju prve bitke za učešće u ključnom događaju elitnog kontinentalnog takmičenja, 29. maja u Istanbulu.

Real i Čelsi večeras, a Mančester siti sutra u isto vreme protiv Pari Sen Žermena, čiji vlasnici su stali na stranu Aleksandera Čeferina i potajno se nadali da su predsednik UEFA i njegovi istomišljenici iz Izvršnog odbora dovoljno hrabri i(li) ludi da pomenutu trojku izbace iz LŠ i proglase PSŽ novim vladarom Evrope, jer je i takav scenario izlaska iz krize bio u jednom trenutku na stolu.

Međutim, ovi i ostalih devet pokretača SL prošli su (za sada) nekažnjeno, pa će ove noći, u Madridu, Real i Čelsi probati da se rezultatski što bolje pozicioniraju za revanš u Londonu.

– Imamo još samo mesec dana do kraja sezone i više prilika da osvojimo trofeje. Svaka sledeća utakmica će biti važna i teška, počev od ove. Liga šampiona je posebno takmičenje, ali mi znamo šta ono nosi i zahteva. I Čelsi ima dosta iskustva na ovom nivou takmičenja, kao i mi, zasluženi je polufinalista tekuće sezone i traži našu budnost i ozbiljnost. Moramo dobro da se branimo, pokušavamo da ulazimo i šanse i koristimo ih. Da bismo ga „povredili“ i s pozitivnim rezultatom dočekali revanš neophodno je da pružimo sve što je u našoj moći u ovom trenutku – smatra trener „kraljevića“ Zinedin Zidan, čiji je prvi mandat u sredini iz igračkih dana ovenčan evropskim šampionskim het-trikom, što je Realovu zbirku „ušatih“ pehara uvećalo na rekordnih 13 komada.

Vikend remi sa Betisom u prvenstvu Španije još jednom je razotkrio svu ranjivost (s dva boda manje) prvog pratioca primeraškog lidera i gradskog rivala Atletika, a štoper Ralf Varan, uprkos netaknutoj mreži u tih 90 minuta, potencira potrebu za kvalitetnim defanzivnim radom protiv gostiju sa Ostrva.

– Trebalo nam je vremena da se adaptiramo na promene u sistemu igre, ali bitno je da se dobro poznajemo i svi učestvujemo u branjenju. Golman Kurtoa nam daje posebnu sigurnost, ovo je njegova sezona – objašnjava reprezentativac Francuske iz zadnje linije tima bez poraza u poslednjih 17 mečeva na svim „frontovima“, pa  biranim rečima opisuje protivnika.

– Čelsi je jedan kompletan tim, sa pojedincima visoke fudbalske klase. Umeju da igraju na više načina, pa će biti važno da se što pre adaptiramo na tako opasnog i brzog protivnika. Moramo od početka verovati u pobedu i biti perfektni – tvrdi defanzivac Reala, u čiji navalni red se konačno vratio oporavljeni Eden Azar, nekada Čelsijeva „udarna igla“.

Sa izuzetkom poraza u revanšu prethodne runde LŠ, londonska ekipa nije izgubila utakmicu prilikom poslednjih šest izlazaka na teren, a subotnji trijumf na stadionu Vest Hema doneo joj je pomak na tabeli Premijer lige, pa sada drži četvrto mesto, s jednim bodom manje od Lestera, tri više od Vest Hema, četiri plus u odnosu na Liverpul…. i predstoji mu žestoka borba za direktan plasman u sledeću LŠ.

– Utakmice kao ove dve sa Realom su ono zbog čega sam došao u Čelsi. Kao dete sam sanjao da jednog dana igram finale Lige šampiona i FA Kupa. Izazovno je svake nedelje imati po jedno-dva mala finala, kada si igrač ambicioznog kluba. Još kada imaš priliku da osvojiš dva trofeja…. Svi se veoma radujemo ovom polufinalu sa insitucijom LŠ. Srećni što smo se izborili za taj dvomeč i rešeni da odemo još jedan korak dalje – prosipa optimizam Ben Čilvel, čija je asistencija prelomila meč sa VH i još jednom opravdala odluku uprave Ćelsija da ga letos učini jednim od trojice najskuplje plaćenih bekova u istoriji fudbala.

I napadač Timo Verner je u istom prelaznom roku stigao na „Stamford Bridž“, gde se nadaju da je njegov pogodak odluke u nedavnom derbiju zapadnog Londona nagoveštaj podizanja „poenterske“ serije, jer član selekcije Nemačke nije pogađao od polovine februara.

On sam je vrlo motivisan da nadomesti ono što je propustio činom prelaska u sadašnji klub, jer je zbog tajminga istog (u pauzi između kraja prvenstva Nemačke i, pandemijom korona virusa, odloženog nastavka LŠ 2020) digao ruke od četvrtfinala LŠ sa Lajpcigom, kako ne bi rizikovao zabranu nastupa za Čelsi u istom takmičenju.

– Zbog toga sam dosta kritikovan u mojoj zemlji, ali evo nove prilike da sa novim klubom dokažem da mogu da igram i budem koristan na tako visokom nivou. To i Realova reputacija me čine još „gladnijim“ golova. Mislim da nema potrebe da  objašnjavam koliko će nam biti teško protiv najtrofejnijeg kluba Lige šampiona, pogotovo što vodimo jednako važne paralelne bitke u Premijer ligi, ali hoćemo da se isprsimo najjače što možemo. I, zašto da ne, odemo u finale – kaže Verner, čiji trener Tomas Tuhel je pre dve jeseni u grupnoj fazi, sa klupe Pari Sen Žermena uzeo četiri boda protiv Reala.

Polufinale LŠ

Real – Čelsi          21.00

sreda

PSŽ – Mančester siti        21.00

Tek četvrti duel

Real i Čelsi su se susretali samo tri puta, a ovo će im biti premijerni meč u Ligi šampiona. U finalu nekadašnjeg Kupa pobednika kupova, daleke 1971. godine u prvoj i prekinutoj utakmici bilo je 1:1 u Atini, da bi u ponovljenom megdanu, na istom mestu, Čelsi slavio sa 2:1. Španski velikan je izvisio i u Superkupu 1998, kada mu je londonski tim dao jedan, ali vredan gol na meču u Monaku.

Nagelsman preuzima Bajern

Poslednje informacije iz Nemačke kažu da je pitanje trenutka kada će Bajern zvanično potvrditi dolazak Julijana Nagelsmana na mesto Hansa Ditera Flika, je već postignut dogovor sa Lajpcigom o otkupu ugovora veoma mladog, a već dokazanog stručnjaka, za iznos od 20 do 30 miliona evra (različiti mediji imaju različita saznanja). Objavljeno je i da bio ceo posao trebalo da bude kompletiran pre polufinala DFB kupa, ovog petka, između Lajpciga i Verdera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari