Švajcarci nemaju Matića 1Foto: STARSPORT

Pobeda nad Kostarikom na startu šampionata u Rusiji bila je dovoljna fudbalerima Srbije da u javnim obraćanjima iz bate u Svetlogorsku malo oboje svoje uglavnom predosadne izjave.

Kako se meč sa Švajcarskom približava (petak, 20 časova, Kalinjingrad), tako naši fudbaleri sve jezgrovitije i ilustrativnije pokušavaju da se međusobno obodre, objašnjavajući novinarima u Rusiji zašto smatraju da će “sajdžijama” satovi sutra stati i tako ih vratiti u neslavnu prošlost, a njih poslati u slavnu budućnost.

Još samo jedna pobeda biće dovoljna pulenima Mladena Krstajića da se nađu međi 16 najboljih selekcija na Mundijalu. Švajcarska, obojena balkanskim nijansama, remijem sa Brazilom pomrsila je jednostavnu računicu “orlova” u koju je mogao da bude ukalkulisan i potencijalni remi sa Šaćirijem, Behramijem i Džemailijem…

– Švajcarska nema igrača kao što je Nemanja Matić. Zašto se onda plašimo Švajcarske? Ko kaže da se plašimo – uzda se Dušan Tadić u asa Mančester junajteda i jednog od najboljih zadnjih veznih igrača u Evropi.

As Sautemtpona je dodao da je igra Švajcarske potpuno „skenirana“ i da je mnogo lakše pripremiti utakmicu protiv neke evropske reprezentacije, nego južnoameričke.

– U suštini znamo sve o njima i pripremićemo se na najbolji mogući način. Nema tu mnogo nepoznanica, znamo da njihovi fudbaleri igraju u najboljim evropskim klubovima – jasan je Tadić.

Duško Tošić je partijom protiv Kostarike oduševio javnost, ne samo u Srbiji, već i novinare širom sveta koji prate dešavanja u Rusiji. U ritmici izgovaranja njegovog imena i prezimena, pojedini strani komentatori su Tošić “spelovali” kao “sosidž” – kobasica, pa je tako doskorašnji igrač Bešiktaša “prekršten” u “Duško kobasica”.

– Igrao sam kao leteća kobasica – spreman je na šalu bio momak koji je imao izuzetno teško detinjstvo.

– Imali smo dosta analiza njihove igre. Treba da obratimo pažnju na Cubera, Seferovića, Šaćirija… Ekipa Švajcarske je već godinama na okupu, ne menjaju se mnogo… Moramo da se suprotstavimo njima kao što smo odigrali prvu utakmicu, da svih 11 igra odbranu, jedino tako možemo da pobedimo. Taj model iz prve utakmice treba da primenimo i u drugoj. Imaju oni i mane, ali i vrline. Ne bih da pričam mnogo o njima, sigurno je da ni oni ne pričaju mnogo o nama – spomenio je Tošić u opservaciji rivala Cubera, jednog od dvojice “čistih” Švajcaraca kojima su žene i supruge Srpkinje.

Poziv od Piksija

Opšti je utisak da su svi nekadašnji srpski asovi zdušno uz fudbalere i da koriste svaki raspoloživi način da ih obodre i pomognu na polju samopouzdanja. Jedan od njih je i Dragan Stojković Piksi, neostvarena želja Slaviše Kokeze, predsednika FSS, na selektorskoj klupi: “Piksi je zvao i mene i Duću (Dušan Tadić prim. aut) i još par igrača. Svakako da je zadovoljan pobedom protiv Kostarike. Svaki savet jedne takve fudbalske veličine je zlata vredan”, otkrio je Tošić vredan detalj na konferenciji u Svetlogorsku.

Već viđena atmosfera

– Mi smo takav narod – posle pobede volimo da veličamo, a posle poraza da kudimo. To je normalno kod nas. Mi treba da ostanemo mirni, na dobrom smo putu ali još ništa nismo ostvarili, idemo korak po korak – miran je i spokojan Tadić, svestan mogućih kritika javnosti u Srbiji u slučaju neuspeha u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari