Sve još miriše na Kup kralja 1Foto: Euroleague

Nedavno finale Kupa kralja u kome je Barselona trijumfovala krajnje diskutabilnim košem Anta Tomića u poslednjim sekundama produžetka (93:94), dovelo je do toga da je Real Madrid započeo sa procedurom istupanja iz ACB lige, čini se, opravdano kivan na sudije koje su zaista u pokušaju hrvatskog centra napravile kardinalnu grešku, odnosno previd.

Samo deset dana kasnije na redu je evroligaški El klasiko u okviru 24. kola; Barselona će večeras ugostiti Real u potpuno drugačijim okolnostima. Madriđani su kao zvanični šampioni već obezbedili učešće u plej-ofu, samim tim i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, dok se Katalonci sa Efesom upravo bore za takav vid privilegije. Puleni Svetislava Pešića u stopu prate turskog velikana, koji još uvek uspešno odoleva sa četvrte pozicije. Budućnost će dva sata ranije ugostiti Bajern, dok Olimpijakos od 20 časova protiv CSKA u Atini igra jedan od važnijih mečeva u borbi za plej-of.

Tražeći formu i rezultate u toku sezone, Barselona je možda i najbolje mečeve igrala u El klasiku. Od tri međusobna susreta u takmičarskoj 2018/19 Katalonci su trijumfovali na dva, zaključno sa finalnim duelom u Kupu kralja. Madriđani u određenoj meri u poslednje vreme kubure sa formom. Iako su na poslednjih pet mečeva trijumfovali u četiri navrata, povremeni izostanci Serhija LJulja i DŽejsija Kerola uticali su na napadački protagonizam i lakoću postizanja poena. Uprkos tome, Real je na vreme obezbedio plasman u plej-of i večeras će se susresti sa vrlo raspoloženim Kataloncima. Slavilo se i te kako u svlačionici Barselone posle osvojenog Kupa kralja; Tomić i Pešić su se izljubili tri puta, a na aerodromu u Barseloni više desetina navijača dočekalo je svoje junake. Barsa je u seriji od šest vezanih pobeda, tačnije osam na poslednjih deset utakmica.

U senci El klasika, Budućnost će ugostiti Bajern. Biće to svojevrsni povratak Dejana Radonjića u Podgoricu, mesto u kome se formirao kao igrač i trener i započeo nepresušnu nisku osvajanja trofeja koja traje do danas u redovima zvaničnog šampiona Nemačke. Bajernu je ovoj meč vrlo važan u borbi za plej-of, dok će Budućnost pokušati da u evroligaškim mečevima što bolje tempira formu za završnicu ABA lige.

– Budućnost se vratila u Evroligu posle 15 godina. To je razlog zbog kojeg je atmosfera odlična gotovo u čitavoj zemlji. Ambijent u hali „Morača“ je zaista sjajan i to je jedan od razloga zbog kojih Budućnost ove sezone igra odlučno kod kuće. Imaju novog trenera i u kratkom periodu potpisali su nekoliko zanimljivih igrača. Nema sumnje da nas očekuje izuzetno težak meč. Za mene će to biti specifična utakmica, prvi put ću protiv svog bivšeg kluba igrati evroligaški meč u Podgorici – poručio je Dejan Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari