Treba prepoznati kraj 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Nema profesionalnog sportiste koji se nikada nije uplašio od života posle završetka karijere, jer odjednom nemaš unapred i potanko isplanirane dane, nedelje, mesece… motiv, fokus, siguran izvor prihoda, pa ni smisao ili slavu, ako pripadaš top kategoriji, zbog čega mnogi (ne)svesno odlažu kraj.

Čak i kada im telo signalizira da više nije u stanju da podnosi velike i stalne napore, kao što je čini se slučaj sa Rodžerom Federerom, prinuđenim da ide na novu operaciju kolena i još jedan dug, mukotrpan i neizvestan period rehabilitacije. I sve to sa navršenih 40 godina.

– Ovo nije put kojim se ide napred i biće mi potrebna operacija da bih mogao kasnije u dužem periodu da budem bolje. Dosta nedelja ću biti na štakama i posle toga mnogo meseci ću odsustvovati sa terena. Ja sam realističan, znam koliko je to teško u mojim godinama, ali vidite, želim da budem zdrav i dam sebi najbolju moguću šansu… Želim sebi da dam tračak nade da se vratim na ATP tur u nekom obliku ili formi – razočarao je Švajcarac svoje navijače širom sveta, još uverenih da u nekom trenutku može biti onaj stari i ponovo osvajati turnire, pa makar oni bili i mali, kao s početka njegove grandiozne teniske epopeje.

Nekadašnji selektor srpske Dejvis kup reprezentacije Bogdan Obradović ceni da će Federer učiniti sve da „samo da još jednom“ održi slavljenički govor posle finala Vimbldona, Rolan Garosa, US opena ili Australijen opena, ali vidi da je već dve godine na izlaznim vratima.

– U pitanju je veliki profesionalac karijere vredne svakog divljenja, neko ko je svojim pozitivnim primerom mlade „vukao“ na sport, pokazujući im zašto i kako treba da se njime bave. Sa druge strane, stvarao je veliku porodicu i uživajući u nečemu tako vrednom i važnom, vremenom, osetio da mu tenis redukuje vreme sa decom. Onog trenutka kada čovek shvati da postoje drugi prioriteti počinje se sa proređivanjem treninga, pada odlučnost u jurenju sportskih uspeha… Sve je to jedan prirodan proces, samo pojedini pokušavaju da ga uspore ili odlože jedino logično rešenje – kaže za Danas čovek zadužen za selekciju i karijeru najvećih talenata Kine.

– Vatra može da se razgori i od malo žara, ali taj plamen ne bude više velik – siguran je naš sagovornik.

Proslavljeni srpski odbojkaš Andrija Gerić je sam prošao kroz iskustvo zatvaranja takve „debele“ knjige, a sada kao sportski psiholog svedoči iskušenjima, dilemama, izazovima… drugih sportista u jednoj od najosetljivijih faza karijere.

– Svako ima svoju filozofiju, jedni veruju da je idealan trenutak za povlačenje kada si u vrhu, drugi kada više ne uživaš u tome što radiš, neki kada telo ne može kao pre da isprati ambicije… Posebna perspektiva iste priče su problemi sa povredama, odnosno lekarske procene i preporuke. Sportska medicina je prilično uznapredovala, pa opet imate stručnjake koji će vam reći da je vreme za završetak, zarad čuvanja opšteg zdravlja. Zbog života posle. Na kraju krajeva, sve je to vrlo individualno i stvar ličnog osećaja da jeste ili nije trenutak za nešto – kaže za Danas vlasnik olimpijskog zlata iz Sidneja 2000. godine.

Naš sagovornik ne može da zna šta tačno misli i planira Federer, ali poznaje tipično rezonovanje ljudi koji žive od trčanja, skakanja, udaranja…

– Odustajanje je najteža stvar za jednog sportistu, jer ih od malih nogu uče da je to znak slabosti.

Karijera od 23 godine

Federer igra već 23 godine igra za ATP bodove, trofeje i novčane premije, a za to vreme je zaslužio 103 titule ili samo šest manje od Amerikanca Džimija Konorsa. Čak 310 nedelje je bio vodeći reket sveta, a prvi od trojice osvajača 20 grend slemova je samo od udaranja loptice zaradio 175 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari