Učitelj i učenik s dve strane mreže 1Foto: Made Nagi/EPA

Rodžer Federer igraće svoje 41. gren slem polufinale protiv sunarodnika Stena Vavrinke, nakon što su dvojica tenisera nadigrali Mišu Zvereva odnosno Žoa Vilfreda Congu.

Švajcarski igrači prvi put su igrali jedan protiv drugog 2005. godine, kada je Federer bio neprikosnoveni vladar ATP liste. U narednim godinama Vavrinka je strpljivo i uporno popravljao svoju igru, osvojivši tri gren slema, dok je Rodžer polako klizio sa trona.

– Sećam se da sam davao dosta saveta Stenu kako treba da igra protiv određenih tenisera. Ono što mi se kod njega sviđa jeste to što je umeo da primeni savete u praksi. Onda je došao period kada je počeo da me zove sve ređe i ređe. Stvorio je sopstvenu bazu, znanje, svoj tim. Bio sam srećan što je uspeo da ide svojim putem – kazao je Federer.

Susret između dvojice igrača biće njihovi 22, i iako je Vavrinka do sada uspeo da pobedi Federera samo tri puta, međusobni skor malo znači u ovom trenutku. Osvrćući se na istoriju njihovih prethodnih susreta Vavrinka je objasnio da mu je najznačajnija pobeda bila u finalu turnira u Monaku 2014, nekoliko meseci nakon što je osvojio prvu gren slem titulu. I iako očekuje težak meč, Sten kaže da za razliku od prethodnih godina sada izlazi na teren sa većim samopouzdanjem.

– čevi protiv Rodžera su uvek posebni jer je on najbolji igrač svih vremena. Ima odgovor na sve, ali već sam uspevao da ga pobedim na gren slemu, tako da ćemo videti – kazao je Vavrinka, koji je polufinale obezbedio pošto je savladao Žoa Vilfreda Congu 7:6 (2), 6:4, 6:3.

Na drugoj strani Rodžer Federe nadigrao je Mišu Zvereva (6:1, 7:5, 6:3), što ga posle Artura Eša stavlja u društvo najstarijih igrača koji su došli do polufinalnog susreta na Australijan openu. Nemački teniser ostao je dosledan svojoj servis-volej igri, na šta je Švajcarac imao spremljen odgovor, došavši do ubedljive pobede nakon samo sat i po vremena.

Polufinale između Rodžera Federera i Stena Vavrinke igra se sutra od devet ujutru, dok će drugi polufinalni par biti poznat nakon današnjih mečeva Gofan-Dimitrov, odnosno Raonić-Nadal.

Venus Vilijams u 36. igra polufinale

Venus Vilijams obezbedila je prvo polufinale Australijan opena od 2003. godine. Tridesetšestogodišnja Amerikanka pobedila je u četvrtfinalu Anastasiju Pavljučenkovu sa 6:4, 7:6(3), a njena naredna protivnica biće Koko Vandevej koja je bila bolja od favoritkinje Garbinje Mugurusu – 6:4, 6:0. Drugi polufinalni par činiće činiće pobednice današnjih mečeva Konta-S. Vilijams, odnosno Pliškova-Lučić-Baroni.

Zimonjić objavio spisak za Dejvis kup

Selektor teniske reprezentacije Srbije Nenad Zimonjić objavio je spisak igrača koji će igrati u 1. kolu Dejvis kupa protiv Rusije u Nišu, a među prijavljenim igračima nalaze se Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović,. Zimonjić će u ovom susretu obavljati i funkciju selektora, ali je prijavljen i kao igrač. Trenutno je 57. na listi dublova. Dan ranije i Šamil Tarpišćev, selektor Rusije je objavio imena igrača na koje računa u Nišu. To su Andrej Kuznjecov (45. na ATP listi u singlu), Karen Kačanov (52), Danil Medvedev (63) i Konstantin Kravčuk (88).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari