Ukrajina nauk za Francusku 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Posle drame u pet setova, muška odbojkaška reprezentacija Srbije otišla je u polufinale prvenstva Evrope, a iskustvo iz meča sa žilavom i upornom Ukrajinom dobro će joj doći u pripremi sutrašnjeg duela sa Francuskom, jer je jedan od domaćina EP kudikamo bolji i naoštreniji protivnik od eliminisanog autsajdera.

Savršeno svestan svih manjkavosti u igri svoje ekipe, naročito u mini porazima u prvom i četvrtom delu meča, selektor Slobodan Kovač otvoreno priča o brojnim minus fazama viđenim na meču u Antverpenu.

– U pojedinim trenucima smo uspeli, u pojedinim trenucima je to bilo rasulo. Da se ne lažemo… Ali, u drugom setu Atanasijević nas je vratio u igru svojim servisima, do tada je Lisinac bio taj koji servira. Moramo da imamo više raspoloženih igrača na servisu, jer se i nivo igre diže, jer je i protivnik bolji… U petom setu je bilo sasvim OK, dobri servisi, dobri blokovi… A, u jednom trenutku je falilo puno lucidnosti, nismo dodavali kontre, lopte su nam padale, treba da odigramo, a niko ne odigra i lopta padne. To je možda i taj strah od važnosti utakmice i neuspeha. Još na početku zajedničkog rada videli smo da se najviše mora raditi na psihi igrača. Da, moglo je i trebalo mnogo bolje, ali na kraju je ipak najvažniji rezultat. Ne može se ni stalno pobeđivati nekom perfektnom igrom, mora da bude i uspona i padova, dobro je što se uspevamo da se vraćamo kada nam ne ide – rezonuje 52-godišnji debitant na klupi našeg nacionalnog tima, gde je do kraja neuspelog učešća na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre sedeo njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Nikola Grbić.

Sa sedam evropskih medalja, jednim odličjem sa planetarnih šampionata i pet mesta na pobedničkim postoljima finalnih turnira Svetskih liga, sledeći rival spada u timove koji znaju šta i kako se radi na velikim takmičenjima, a u „gradu svetlosti“ imaće i ogromnu podršku svojih zemljaka.

– Francuzi su jedna dobra i ozbiljna reprezentacija. Ali, s druge strane imaju i oni svoje probleme. Ti igrači „u četiri“ su tehnički mnogo jaki, ali im fali i neki centimetar više. Moramo da koristimo naše bolje fizičke predispozicije, jer imamo mogućnost da ih zaustavimo. Imamo i veliki motiv. Prvo, zbog ulaska u finale. Drugo, da pokažemo Francuzima da smo im ozbiljan rival za kvalifikacije za Olimpijske igre, jer su nam oni jedni od protivnika. Tako da sada ne postoje kalkulacije. Moramo da uđemo najbolje što možemo u duel i da ne razmišljamo o rezultatu, već da idemo poen, po poen – zna put do finala strateg bronzane selekcije sa prethodnog EP.

Ni najefikasniji u srpskim redovima u dobijenom četvrtfinalu, Aleksandar Atanasijević, ne beži od kritika za mučenje protiv Ukrajinaca, ali je i on optimista u vezi narednog izazova.

– Moramo da budemo svesni da takvom igrom ne možemo da se nadamo prolasku u finale, moramo svi da igramo 30, 40 odsto bolje. Odigrali smo možda najlošiji meč na prvenstvu, pa ćemo sigurno biti bolji nego protiv Ukrajinaca. Nadam se da ćemo u Parizu pokazati da smo pravi igrači. Znamo šta treba da činimo i imamo veliko srce – tvrdi korektor Srbije.

Parovi polufinala

četvrtak (LJubljana)

Slovenija – Poljska 20.30

petak (Pariz)

Srbija – Francuska 21.00

Evropske medalje Srbije

zlato

2011. godina

bronza

2007, 2013, 2017.

* Uspesi posle osamostaljivanja države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari