Ukrajinci optužili Sergeja Bubku za saradnju sa teroristima 1Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Proslavljeni atletičar Sergej Bubka (59), bivši višestruki svetski rekorder u skoku motkom, najveći sportista Ukrajine, nosilac njenog najuglednijeg nacionalnog priznanja, a od 2005. do 2022. i predsednik njenog olimpijskog komiteta, vinuo se u srce rusko-ukrajinskog rata, stajući u svojim poslovnim interesima na protivničku stranu.

Portal bihus.info je došao do senzacionalnog otkrića da firma „Mon Blan“, koja pripada Bubki, njegovom rođenom bratu Vasiliju i njihovoj majci Valentini, gorivom snabdeva ruske snage na frontu u Donbasu. Portal rusku vojsku smatra okupatorima i teroristima.

Otkriveno je da je „Mon Blan“ početkom ove godine upisan u ruski državni registar pravnih lica, a to je bio prvi korak da nedavno, u maju, proda gorivo za 830.000 rublji, što je samo oko 9.000 američkih dolara.

Na ugovorima stoji Vasilijev potpis, a vodi se kao ruski državljanin, dok je u istim dokumentima Sergej državljanin Ukrajine. Firma ima šest benzinskih pupmi, a sve su na ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija stavila pod svoju kontrolu.

Bubku, koji je svojevremeno bio poslanik Janukovičeve Stranke regija, sunarodnici osuđuju zbog proruskih stavova. Spočitavaju mu i što se ne oglašava povodom ruske agresije, jer, sigurni su, opredeliće se tek kada bude jasno kome će rat pripasti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari