Vinisijus stopirao dolazak Embapea 1Foto: EPA-EFE/ Kiko Huesca

Lošija forma na početku sezone, preskromno obavljen letnji prelazni rok, problemi sa povredama važnih igrača uslovili su da Real Madrid od strane većeg dela javnosti pred četvrtfinalni serijal Lige šampiona sa Liverpulom, bude percipiran kao slabiji tim.

Brazilac Vinisijus uopšte nije bio razmatran kao jedan od bitnijih faktora, a kamoli presudan, međutim nakon prvog susreta, daleko je jasnije da će puleni Jirgena Klopa morati u revanšu studioznije da obrate pažnju na njegovu kombinaciju snage, brzine i tehnike.

Na leđima 21-godišnjeg momka stasalog u brazilskom Flamengu, Madriđani su izvojevali obećavajućih, možda i kapitalnih 3:1, što se pak ne može reći za Mančester siti.

„Građani“ su poprilično razočarali u prvom susretu; konačnih 2:1 pred revanš u Dortmundu naredne nedelje deluje daleko lepše od prikazanog u Mančesteru, gde je Borusija mogla rezultatski bolje da prođe, s obzirom na to da igrački nije bila inferiorna.

Kada je 2018. stigao u Real, za čiji je transfer „kraljevski klub“ platio Flamengu 45 miliona evra, u Madridu su se nadali da bi u njegovom talentu mogli da pronađu utehu za neuspeli dolazak Nejmara, koji je na kraju završio u Barseloni.

Snage, brzine i tehnike na nivou najboljih fudbalera današnjice, Vinisijus je dugo radio kako bi stekao poverenje, prevashodno Zinedina Zidana.

Ni na početku ove sezone nije delovalo da je Brazilac došao do pozicije sigurnog startera, naprotiv – Eden Azar je trebalo da zauzme mesto levog spoljneg u najisturenijoj napadačkoj liniji, međutim niz povreda Belgijanca je u potpunosti izbacio iz svih kombinacija.

Pokušavao je Zidan i sa dvojicom napadača, ali je na kraju shvatio da je ekipa najproduktivnija kada Vinisijus i Asensio zajedno sa Benzemom čine napadački trio.

Njegov nastup na prvom meču četvrtfinala sa Liverpulom ubedljivo je najbolji u dresu Reala.

Ne samo zbog dva gola, već načina na koji je probijao po levoj strani, konstantno pravio višak i to u duelima sa Aleksander-Arnoldom, jednim od najbržih i najboljih desnih bekova na svetu.

Štoper Filips pak nije imao ni snage niti brzine da se sa Vinisijusom nadmudruje.

Momak čiji je talenat Flamengo prvo primetio na futsal terenima na kojima je tehnikom dominirao sa svega devet godina, možda je partijom protiv Liverpula uverio, ne samo Zidana, već i rukovodstvo kluba da nemaju razloga da narednog leta obiju „kasicu prasicu“ i Parižanima iskeširaju najmanje 180 miliona evra kako bi angažovali Kilijana Embapea.

– Oduševljen sam, trenutno vidimo neke fantastične stvari od njega. Znamo koliko može da bude dobar kada uleti u prostor, što je pokazao prvim golom, koji je bio fantastičan. Nedostajali su mu golovi, sada je postigao dva i to će mu podići samopouzdanje. Zaslužio je ono što se dogodilo – pohvalio je i Zidan partiju 21-godišnjeg Brazilca.

Vinisijus je poprilično aktivan na društvenim mrežama; ima i svoj „jutjub“ kanal.  Kritike na račun njegove igre nije lako podnosio, zbog čega je posle utakmice bio nešto emotivniji.

– Dao sam sve za ovaj dres koji toliko volim. Maštao sam da igram za Real Madrid, sa najboljim igračima i zato sam toliko oduševljen. Toliko radim na treninzima i kod kuće. Ljudi spolja mogu da govore šta žele, ali ja sam uvek radio, saigrači su mi dali snagu, potrebnu da dođem do ove faze i postignem golove koji su nam bili potrebni – naveo je Vinisijus.

De Brujne: Trebalo je da damo još neki gol

U danu kada je sa Mančester sitijem potpisao novi ugovor do 2025. prema kojem će nedeljno zarađivati 300.000 funti, odnosno oko 18 miliona godišnje, bez bonusa (u bruto formi) Kevin De Brujne odigrao je krajnje prosečan meč protiv Borusije Dortmund.

„Videli smo način na koji su igrali, zaista su dobri sa loptom. Verovatno je trebalo da postignemo više golova, ali jasno je da je šteta što su se vratili na 1:1. Naša reakcija je bila dobra, iako znamo da je 2:1 nezgodan rezultat u najmanju ruku imamo prednost pred revanš“, istakao je De Brujne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari