Vlade Đurović: Vreme uz onlajn šah i preferans 1Foto: STARSPORT

Čitavu košarkašku karijeru proveo je u OKK Beogradu.

Iako se kao trener etablirao vodeći u bivšoj Jugoslaviji Šibenku, Zadar i Crvenu zvezdu, potvrđujući stručnost i kompetentnost kasnije mahom u Grčkoj (Panionios, Aris, AEK, Dafni), Vlade Đurović (71) ostao je sinonim nekih romantičnih vremena, pregalačkih dostignuća po kojima OKK Beograd i danas predstavlja metaforu za sportske uspehe koji se ne iscrtavaju milionima evropskih novčanica.

U smiraj svoje trenerske karijere, odnosno u godinama kada je već mogao da ubira plodove kvalitetno provedenog vremena radeći u Belgiji, Litvaniji, Bugarskoj, ali i brojnim srpskim klubovima, Đurović je želeo da bude protagonista sporog, ali eidentnog uzdizanja popularnih „klonfera“.

– Već sam na granici psihičke izdržljivosti, sve ovo već poprilično dugo traje. Vreme provodim pričajući sa drugarima i igrajući preferans i šah putem društvenih mreža. Trebalo bi i da nešto pročitam, ali jednostavno nemam strpljenja – priča Đurović kako troši vreme u celodnevnom karantinu.

Dokazani stručnjak zadovoljan je uvedenim merama za vreme vanrednog stanja.

– Mere su svakako dobre, možda se nekome ovo neće svideti, ali mislim da je ova vlast više uradila i u delo sprovela nego što je to bilo za vreme Tadića ili Miloševića, recimo. Polazim od sebe, spadam u rizičnu grupu, ne samo po godinama, već i zato što imam srčane probleme i probleme sa pritiskom. Otkad je proglašena pandemija, sin nam se sa Novog Beograda preselio kod nas i on nam mnogo pomaže u svakodnevnom funkcionisanju. I Crvena zvezda je napravila zaista lep gest; bivšim igračima i trenerima odnela je po paket pomoći, meni je takva pažnja prijala i hvala im na tome – poručio je poznati košarkaški stručnjak.

U ovim neizvesnim vremenima, Đurović uopšte ne može da pretpostavi kakav bi epilog prekinute sezone, generalno u klupskom sportu, mogle da imaju.

– Ne znam, zaista je teško sada i pričati o tome; razmišljati o nekim novim terminima… Bilo bi lepo da se sezone završe na sportskim terenima, međutim u okolnostima kada na dnevnom nivou ima više umrlih nego što ih je bilo u nekim ratovima, preteško je i pričati. Uvek će neko biti nezadovoljan, kakve god da se odluke donesu. Pogledajte samo Premijer ligu: Liverpul je imao 22 boda prednosti, faktički je bio šampion i zamislite sad da se donese odluka da se sezona poništi – koja bi to nepravda bila. Možda bi za ABA ligu bilo najpoštenije da prve četiri ekipe odigraju neku mini ligu svako sa svakim –  pa ko bude najbolji – predlaže Đurović, kome insistiranje čelnika Evrolige da se sezona nastavi i nije baš u skladu sa razvojem situacije i posledicama koje je pandemija proizvela.

– Žarišta još uvek postoje širom Starog kontinenta. I kada se vanredno stanje bude ukinulo, to neće značiti da će automatski sve mere biti poništene. Trebaće još puno vremena kako bi se situacija normalizovala. Evroliga prati smernice NBA i koristi benefite što FIBA nema čoveka formata Bore Stankovića. On sigurno ne bi dozvolio da novac i profit postanu merne jedinice u evropskoj klupskoj košarci, već isključivo ono što predstvalja suštinu sportskog nadmetanja. Kad je OKK Beograd igrao Kup šampiona i gostovali smo Realu u Madridu, onda je, na Stankovićev predlog, klub domaćin plaćao troškove smeštaja i puta, a mi smo istom merom uzvratili u Beogradu – seća se Đurović.

Ništa od YUBAC kampa

Godinama unazad, Vlade Đurović radio je kao trener na poznatom košarkaškom kampu na Kopaoniku. O popularnosti, ali i kvalitetu programa svedoči i podatak da je sve više dece iz inostranstva dolazilo na kamp, što je i razlog vrlo verovatnog otkazivanja ove godine.

„Čuo sam se nedavno sa Milanom Opačićem, predsednikom YUBAC kampa, koji mi je i poručio da ovog leta kampa verovatno i neće biti jer zaista ne bi bilo realno očekivati dolazak dece iz inostranstva“, naglasio je dokazani stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari