Srbija pobedila Katar u generalnoj probi pred nastavak kvalifikacija za SP 1Foto: FSS

Možda baš i nije bilo sve po ukusu selektora Stojkovića, ali nema sumnje da će popularni Piksi, posle prijateljskog meča sa Katarom u Debrecinu tačno znati na koji način bi trebalo da postavi igru i usmeri svoje izabranike u nastavku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022.

Generalka je, barem rezultatski, bila uspešna – 4:0 (2:0); u pogledu transformacije igre i presinga na sredini terena vrlo produktivna, u čemu su doprinos dali i debitant Birmančević, kao i tandem napadača Vlahović-Jović. Pred utakmice sa Luksemburgom i Irskom obojica su se golovima, ali i učešćem u igri nametnuli u meri da bi možda već u subotu ponovo mogli da budu starteri, dok bi Đuričić naprosto morao da bude oslonac u kreaciji igre.   

Kako je i obećao u najavi meča, selektor Stojković šansu je ukazao fudbalerima koji su od starta sezone standardni u svojim timovima; odličnom Birmančeviću i Lazoviću, dok je veliko poverenje dobio povratnik u reprezentaciju, Mateja Nastasić, koji je u Debrecinu bio u ulozi kapitena. Srbija je ponovo zaigrala sa trojicom štopera, dok su pomenuti Birmančević i Lazović pokrivali levu, odnosno desnu stranu terena.

„Orlovi“ su igrali sa dvojicom napadača, budućim tandemom, Vlahovićem i Jovićem što je, čini se, obojici veoma odgovaralo. Trojica štopera, naročito desni i levi, Milenković i Pavlović bili su zaduženi i za iznošenje lopte duboko na protivničkoj polovini, kao i inicijalnu kreaciju po stranama. Gudelj se često vraćao u poslednju liniju kako bi prvi pas u manevru bio siguran, dok je Đuričić, nalik ulozi koju ima u Sasuolu, bio zadužen za organizaciju igre i završni pas.

Već u drugom minutu Srbija je povela; upravo je Đuričić naterao protivničkog igrača da postigne autogol, što je barem delimično prouzrokovalo da u nastavku fudbaleri Srbije prepuste posed rivalu i prilike stvaraju posle presečenih lopti, iz brze transformacije. Izvanredno se kreativac Sasuola oslobodio igrača, u punom trku ga jednostavno zaobišao, a onda je na oštar centaršut protivnički štoper loše reagovao i prevario svog golmana.

 Birmančeviću i Lazoviću u zatvaranju bočnih igrača pomagali su Pavlović i Milenković, dk su Maksimović i Gudelj bili najkorisniji u incijalnom presingu. Đuričić je u 18. minutu odlično oduzetom loptom na polovini Srbije prouzrokovao kontranapad; lopta je došla do Vlahovića koji je nesebično uposlio Jovića. Napadač Real Madrida majstorski je zalomio čuvara u trku, prebacio loptu na levu nogu i manirski ostavio katarskog golmana u raskoraku. 

Ništa se bitnije u samom pristupu nije promenilo ni u nastavku meča. Katar se pokazao kao reprezentacija dovoljno „pismena“ da može da organizuje igru; drži posed lopte i bude sasvim korektan „sparing partner“. Ipak, sve njihove, ponekad i amaterske greške, „orlovi“ su u tranziciji mahom pretvarali u zrele šanse. Birmančević je tako jednu sebično pretvorio u bespotreban šut iz maltene „mrtvog ugla“ iako je na suprotnoj stativi imao usamljenog Jovića, dok Đuričić divan pas Vlahovića nije nadogradio nešto preciznijim šutem. 

Selektor je iskoristio priliku da i mladi Mile Svilar takođe debituje na golu Srbije, dok je i Veljković na poziciji centralnog štopera zamenio Nastasića. Tek što je sredio papire i dobio srpski pasoš, vrlo perspektivni čuvar mreže rezervnog tima Benfike, dobio je satisfakciju za uloženi trud i prikazanu želju da gol Belgije zameni prostorom između stativa države iz koje vuče poreklo. Oslobođeni treme i bilo kakvog pritiska, „orlovi“ su presing pomerali sve dublje na protivničkoj polovini i upravo su iz takve postavke došli do trćeg gola.

Sjajni Đuričić ponovo je oduzeo loptu rivalu, divno proigrao, iz punog trka Vlahovića koji je na delu pokazao nivo rutine čija refleksija inicira epitete ne samo na Apeninskom poluostrvu na kome ga smatraju za najperspektivnijeg napadača na Starom kontinentu. Srbija je povela sa 3:0, što je automatski ubedilo šefa struke „orlova“ da izvrši maltene sve dozvoljene izmene.

Ritam utakmice delimično je opao; Katar je imao par solidnih šansi, ali je na kraju dobio šah-mat kada je na sjajno izveden korner Živkovića, Milenković udarcem glavom postavio konačnih 4:0.

Sam taj detalj bio je ilustracija napretka u igri Srbije kod prekida; „orlovi“ su napunili protivnički peterac; dvojica visokih – Račić i Milenković, krenuli su na centaršut negde na sredini opisanog prostora i time zaklonili vidik protivničkog golmana. Recept za izazove koje će naše reprezentativci imati protiv Luksemburga i Irske, u subotu, odnosno utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari