Vrline i mane bugarskog "Obilića" 1Fudbaleri Ludogoreca foto EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak (21.00) gostuju Ludogorecu u meču 2. kola Lige Evrope. Eventualnom pobedom u duelu sa bugarskim šampionom crveno-beli bi se našli na domak prolaska u narednu fazu ovog takmičenja, ali ekipa iz Razgrada neće biti lak protivnik.

Klub koji deset godina za redom osvaja prvenstvo Bugarske tipičan je proizvod tranzicije u zemljama Istočne Evrope, gde su se na razvalinama starog sistema pojavili neki novi ljudi i neki novi klubovi.

Iako zvanično osnovan 1945. Ludogorec je prestao da postoji 2005. godine, a onda je četiri godine kasnije oživeo fuzijom sa FK Razgrad, koji je preuzeo istoriju pokojnog kluba.

Godinu dana kasnije vlasnik postaje Kiril Domusčijev, industrijalac za kojeg bi u Srbiji rekli da je kontroverzni biznismen i preskakanjem rangova u stilu našeg Obilića klub iz gradića na severoistoku Bugarskese plasirao u prvu ligu.

Već u svojoj debitantskoj sezoni u najvišem rangu Ludogorec je osvojio prvenstvo, Kup i Superkup i od tada je apsolutni vladar bugarskog fudbala.

Zahvaljujući velikim ulaganjima bugarski šampion je u proteklih deset godina postizao zapažene rezultate u evropskim takmičenjima. U dva navrata igrali su u grupnoj fazi Lige šampiona, a šest puta u grupnoj fazi Lige Evrope, a najveći uspeh je plasman u osminu finala LE u sezoni 2013/14..

Prošla sezona je bila najneuspešnija u kratkoj istoriji Ludogoreca.

Ispali su u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Midtjilanda, a potom su u grupnoj fazi Lige Evrope zabeležili svih šest poraza u duelima sa Totenhemom, austrijskim LASK i Antverpenom.

Ovoga leta trenera Pavela Vrbu zamenio je Litvanac Valdas Dambrauskas, a napravili su i nekoliko važnih promena u ekipi.

U pojačanja su uložili 5.250.000 evra od čega čak 2.000.000 za desno krilo Kirila Despodova iz Kaljarija, koji je ove sezone već postigao pet golova.

Klub su pojačali Igor Plastun iz Genta, krilo Šalkea Bernard Tekpetej, golman Gorice Kristijan Kahlin, krilo Astane Dorin Rotariju i Klod Gonsalveš, bivši vezista Ajačija.

Već u kvalifikacijama za Ligu šampiona bilo je očigledno da je Ludogorec ponovo veoma jaka ekipa.

U prva tri kola eliminisali su beloruski Šahtjor, slovenačku Muru i pirejski Olimpijakos, ali je u dvomeču plej-ofa Malme napravio iznenađenje i izbacio ih.

U meču prvog kola Grupe F protiv Midtjilanda u Danskoj Ludogorec je odigrao nerešeno (1:1), ali se stekao utisak da je tim iz Razgrada prikazao bolju partiju.

U bugarskom šampionatu zabeležili su šest pobeda iz sedam mečeva i nalaze se na prvom mestu na tabeli sa istim bojem bodova kao i Botev, ali i sa dve utakmice manje.

Trener Ludogoreca Vladas Lambrauskas neće moći da računa na nekoliko važnih igrača u meču sa Zvezdom.

Najviše će mu nedostajati Brazilac Vanderson, koji je već nekoliko godina jedan od najvažnijih igrača ekipe, iako ove sezone nije u dobroj formi.

Desni spoljni fudbaler koji je u klubu još od 2014. godine, ima povredu ligamenata kolena. Vanderson je bio ključni igrač Ludogoreca u duelima sa Zvezdom u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2016. kad je dao tri gola crveno-belima i praktično bio najzaslužniji za prolazak svog tima u narednu fazu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari