Mediji: Tajni sastanak Beneta i jordanskog kralja 1Foto: Beta /(Yonatan Sindel/Pool via AP)

Novi premijer Izraela Naftali Benet sastao se tajno sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim u kraljevskoj palati u Amanu, javio je danas izraelski novinski sajt Vala (Walla).

Neimenovani bivši izraelski zvaničnik je rekao da je sastanak bio veoma pozitivan i da je dogovoreno otvaranje nove stranice u odnosima dve zemlje posle napetosti izmedju lidera tokom mandata bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Vest je objavljena posle sastanka ministra spoljnih poslova Izraela Jaira Lapida sa jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem.

Oni su se sastali prvi put otkako je nova vlada Izraela položila zakletvu 13. juna i dogovorili da Jordan kupi dodatnih 50 miliona kubnih metara vode od Izraela i da poveća izvoz na okupiranu Zapadnu obalu od 160 na oko 700 miliona dolara, navedeno je u zvaničnim saopštenjima obe zemlje.

Sastanak je održan na granici Jordana i Zapadne obale.

Safadi je pozvao na obnovu napora na postizanju rešenja izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države i zaustavljanje „ilegalnih“ mera Izraela koji podrivaju takve napore, preneo je Asošiejted pres.

On je naglasio važnost održavanja statusa kvo na mestu na kome se nalazi džamija Al Aksa, čestom poprištu sukoba u Jerusalimu, koja je pod zaštitom Jordana.

Šef diplomatije Jordana je ocenio i da bi iseljavanje palestinskih porodica iz njihovih domova u istočnom Jerusalimu bio ratni zločin.

Očekivano iseljavanje i sukobi u Starom gradu u Jerusalimu palestinskih demonstranata i izraelske policije izazvali su maja 11-todnevni rat islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom i Izraela.

Lapid je Jordan označio „važnim susedom i partnerom“ i najavio da će Izrael nastojati da ojača veze dve zemlje i proširi ekonomsku saradnju.

Izrael i Jordana sklopili su mirovni sporazum 1994. godine i održavaju bliske bezbednosne veze, ali su odnosi napeti poslednjih godina zbog sukoba kraj Al Akse, širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i dugotrjanog zastoja u mirovnom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari