"Saradnik Bajdenovih demokrata koji želi sekularnu Grčku": Ko je Stefanos Kaselakis, potencijalno novi lider Sirize? 1EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Posle lošeg rezultata na izborima 21. maja, lider grčke opozicije i bivši premijer Aleksis Cipras preneo je vrlo jasnu poruku svojoj levičarskoj partiji Siriza.

„Ako podnesem ostavku, imenovaću Efi Acioglou za svoju naslednicu“, rekao je Cipras, a preneo El Pais.

Iako to nije bilo zvanično saopštenje svi delovi Sirize su ga tako protumačili. Acioglu je takođe poverovala u to i počela da se priprema za poziciju.

Ali u Grčkoj, ukazuje medij, se gotovo nikada ne dešava ono što je planirano. I onda se pojavilo praktično nepoznato ime: Stefanos Kaselakis.

Za Kaselakisa kažu da je zvezda u usponu grčke levice pošto je u prvom krugu stranačkih izbora. Na drugom mestu je bivša ministarka finansija Efi Acioglu.

Stefanos Kaselakis i Efi Ahcioglu boriće se u drugom krugu sutra (24. septembra)kada će biti poznato ko će voditi glavnu grčku opozicionu stranku.

Ko je Stefanos Kaselakis, potencijalno novi vođa Sirize?

Stefanos Kaselakis, koji živi u Majamiju, kao niotkuda dospeo na javnu političku scenu krajem avgusta, kada je proglasio kandidaturu za predsednika Sirize, piše greekreporter.com.

Kako piše El Pais on je elegantan 35-godišnji grčki državljanin koji je odrastao u Sjedinjenim Državama. Bivši je izvršni direktor Goldman Saksa i saradnik Demokratske partije Džoa Bajdena.

Sin je brodovlasnika i generalnog direktora jedne brodarske kompanije, sa svom simboličnom težinom koju to implicira u Grčkoj. Nijedan od ovih stavova ne odgovara tradicionalnom biraču Sirize, niti grčkoj levici uopšte, ukazuje medij.

On je previše urban za socijaliste PASOK-a i previše liberalan za komuniste KKE. Sve u svemu previše moderno. Ali njegove pristalice veruju da je to njegova glavna vrlina.

Kažu da se ne stidi da brani teme koje su donedavno bile tabu među grčkim naprednjacima: on želi da Grčka bude sekularna zemlja u kojoj je država odvojena od crkve.

On želi da LGBTQ+ osobe mogu da se venčavaju i usvajaju decu. On takođe želi da vojska bude profesionalna, u zemlji u kojoj se levica nikada nije isticala kritikom služenja vojnog roka, koje je i dalje na snazi.

Kandidat za vođstvo levičarske stranke rođen je u Marusiju, severnom predgrađu Atine, 1988.

Nakon osvajanja srebrne medalje na takmičenju „Arhimedes“ Helenskog matematičkog društva, Kaselakis je predstavljao Grčku na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi mladih i zahvaljujući odličju dobio punu stipendiju od Phillips Academy, uiz Masačusetsa, gde je njegova porodica preselila kada je imao četrnaest godina.

Mladi Grk je u SAD pohađao program Huntsman Univerziteta Pensilvanije na osnovu stipendije Andreasa Dracopoulosa i dobio dve diplome: diplomirao finansije na Vharton School of Business i diplomirao međunarodne studije na College of Arts & science.

Pored studija, Kaselakis je volontirao u redovima senatora Džoa Bajdena za predsedničke izbore 2008. Takođe je radio u istraživačkom centru za spoljnu politiku Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Nekoliko godina je bio saradnik The National Herald, u početku je imao studentsku kolumnu, a kasnije i za teme koje se tiču finansija. Godine 2009. zaposlio ga je Goldman Sachs u Londonu, a kasnije u Njujorku kao mlađi analitičar, ali je otpušten 2015.

Tokom ekonomske krize u Grčkoj, osnovao je neprofitnu onlajn platformu „CVfromGreece“, preko koje je pomogao mladim ljudima da poboljšaju svoje biografije za prijave za rad ili studiranje u inostranstvu.

„Učinjen je prvi korak da zemlja uskoro ima progresivnu vladu“, izjavio je Kaselakis nakon prvog kruga stranačkih izbora.

Ipak, tradicionalni levičari u Grčkoj sumnjaju da je novajlija u grčkoj politici pravi levičar.

Kaselakis je od kraja avgusta vodio jaku kampanju na društvenim mrežama, čime je svoje ime učinio poznatim široj javnosti.

Većina njegove kampanje nije uključivala poruke koje bi se dopale tradicionalnim levičarima. Umesto toga, rečeno je da njegove poruke privlače čak i konzervativne glasače.

Kaselakis je istovremeno snimio video-snimak o Makronisosu, pustom ostrvu koje je korišćeno kao zatvor za komuniste i druge levičarske gerilce koji su uhapšeni nakon završetka Grčkog građanskog rata.

I konzervativci i levičari kritikovali su video kao pretenciozan, posebno zbog korišćenja bivšeg ministra odbrane Evangelosa Apostolakisa koji se pojavio obučen kao radnik.

Video je izazvao pometnju u redovima SIRIZE i kritikovan je zbog potencijalnog korišćenja osetljivog pitanja za grčku levicu.

Skeptici sa oba kraja političkog spektra veruju da bi potencijalna pobeda Kaselakisa mogla da dovede do podele SIRIZE i da stavi tačku na mogućnosti stranke da ponovo vlada Grčkom.

Njegovi kritičari smatraju da, pošto nije član grčkog parlamenta, ne bi mogao da vodi borbu protiv Nove demokratije kao glavni opozicioni lider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari