IAEA pozvala na stvaranje bezbednosne zone oko ukrajinske nuklearne elektrane 1Foto: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY epa Historical Collection digitized in 2012 as part of the EURO-Photo project

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je danas Rusiju i Ukrajinu da uspostave „zonu nuklearne bezbednosti“ oko elektrane u Zaporožju tokom sve većeg straha da bi borbe mogle da izazovu uklearnu katastrofu.

Tim IAEA posetio je prošle nedelje nuklearnu centralu u Zaporožju nakon čega je saopštio da „granatiranje na licu mesta i u njegovoj blizini treba odmah prekinuti kako bi se izbegla bilo kakva dalja oštećenja elektrane i pratećih objekata, radi bezbednosti operativnog osoblja“.

„Ovo zahteva saglasnost svih relevantnih strana o uspostavljanju nuklearne bezbednosne i bezbednosne zaštitne zone oko ZNPP“, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi, koji je vodio inspekcijski tim prošle nedelje, obavestiće Savet bezbednosti UN o svojim nalazima. Granatiranje najveće evropske nuklearne elektrane nastavljeno je danas, dok je juče postrojenje ponovo ostalo bez struje.

U svom izveštaju, IAEA je navela da je elektrana nekoliko ostala, u potpunosti ili delimično, bez električne energije zbog vojnih aktivnosti u toj oblasti.

Postrojenje se obično oslanja na spoljnu energiju za pokretanje ključnih sistema za hlađenje svojih reaktora i istrošenog goriva. Gubitak tih sistema za hlađenje mogao bi dovesti do topljenja nuklearnog jezgra.

Agencija UN je saopštila da bi trebalo ponovo uspostaviti rezervnu liniju napajanja i zatražila da se „prestanu sve vojne aktivnosti koje mogu uticati na sisteme napajanja“.

Pored toga, IAEA je upozorila da je ukrajinsko osoblje koje upravlja elektranom pod ruskom vojnom okupacijom „pod stalnim velikim stresom i pritiskom, posebno sa ograničenim brojem raspoloživih kadrova što povećava šanse ljudske greške sa implikacijama za nuklearna bezbednost“.

U saopštenju se navodi da osoblju nije dat neograničen pristup nekim delovima elektrane i da mora da dobije dozvolu od ruskih okupacionih snaga da dođe do jezera za hlađenje u kojima se čuva istrošeno gorivo. Grosi je izrazio zabrinutost da bi to moglo da ometa odgovor osoblja u hitnim slučajevima.

Dva inspektora iz misije IAEA ostala su u elektrani, odluku koju je pozdravio savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

„Tamo su ruski vojnici koji ne razumeju šta se dešava, ne procenjuju ispravno rizike. U elektrani je određen broj naših radnika kojima je potrebna neka vrsta zaštite, ljudi iz međunarodne zajednice sada stoje uz njih i govore ruskim vojnicima da ostave te ljude na miru da rade“, rekao je Podoljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.