Foto: EPA-EFE/ STEPHEN B. MORTON

Ovaj potez je u skladu sa trgovinskom politikom po principu „Prvo Amerika“ predsednika Donalda Trampa, čiji je cilj da lokalne proizvođače zaštiti od strane konkurencije. Kako prenosi Bi-Bi-Si, portparol Trampove administracije je rekao da će ova administracija „uvek braniti američke radnike, farmere, rančere i biznismene“. Ali, Kina i Južna Koreja, čiji će proizvođači biti najjače pogođeni ovim porezom, su kritikovali njegovo uvođenje. Američki zvaničnici su najavili da će uslediti još neki potezi kada je u pitanju trgovina. Tramp je o tome govorio još od kako se kandidovao za predsednika. U govoru prilikom inauguracije pre godinu dana on je obećao da će zaštiti granice SAD od toga da druge zemlje „prave naše proizvode, kradu naše kompanije i uništavaju nam radna mesta“. Ove odluke se smatraju za najznačajnije Trampove trgovinske poteze posle njegove odluke da povuče SAD iz Transpacifičkog sporazuma o partnerstvu (TTP) i da ponovo pregovara o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Tramp je povećanje poreza odobrio pošto je Međunarodna trgovinska komisija (ITC) utvrdila da jeftinija uvozna roba ima štetan uticaj na lokalne proizvođače. Kompanija Whirlpool koja proizvodi mašine za veš i firme za solarne panele Suniva i Solar World Americas su se uložile žalbe i ITC je donela odluku u njihovu korist. ITC tvrdi da je Kina u SAD prodavala solarne komponente po „veštački sniženim cenama“, zahvaljujući državnim subvencijama. Porezi na solarne panele su niži nego što su se domaći proizvođači nadali, ali nameti na mašine za veš i njihove delove su viši nego što je očekivano – u nekim slučajevima čak i do 50 odsto. Prvih 1,2 miliona velikih mašina za veš uvezenih u prvoj godini će imati dodatnih 20 posto poreza, dok će se na sve preko tog broja dodavati 50 procenata. Do treće godine, procenti će pasti na 16 i 40 odsto. Tokom 2010. u SAD je uvezeno 1,6 miliona mašina za veš. Povećanje poreza na uvezene solarne ćelije i module će u prvoj godini biti 30 odsto, a taj procenat će u četvrtoj godini pasti na 15, iako će biti dopušteno da se 2,5 gigavata ćelija godišnje – što je dovoljno za oko 11,5 miliona panela – uveze bez dodatnog poreza.

Proizvođač kućnih aparata Whirlpool, koji je godinama tražio zaštitu od jeftinog uvoza iz Južne Koreje i Meksika, je pozdravio ovu odluku. „Taj potez će okončati sporove koji traju skoro deset godina i doprineće otvaranju novih poslova u proizvodnji u Ohaju, Kentakiju, Južnoj Karolini i Tenesiju“, rekao je direktor Džef Fetig. Pošto su najavljena povećanja poreza, vrednost deonica u kompaniji Whirlpool je porasla za 2,5 odsto i odmah je saopšteno da će biti zaposleno još 200 ljudi. Vrednost deonica američkih proizvođača solarnih panela se takođe povećala.

Borci za zaštitu životne sredine smatraju da se povećanjem cena solarnih panela rizikuje da će biti usporen razvoj obnovljive energije u zemlji. Kina i Južna Koreja su ljutito reagovale na nove poreze. Južna Koreja je najavila da će uložiti žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), rekavši da su ovi porezi „prekomerni“ i „za žaljenje“. Proizvođači iz ove zemlje, uključujući Samsung i LG, su na tržištu mašina za veš konkurenti američkim firmama kao što je Whirlpool. Samsung je saopštio da se taj „porez nameće svakom potrošaču koji hoće da kupi mašinu za veš“. Kina, kao najveći proizvođač solarnih panela na svetu, smatra da će ovaj potez naneti štetu globalnom trgovinskom okruženju. Kina je najveći trgovinski partner SAD-a i portparol vlade Vang Hjeun kaže da je Peking izrazio „veliko nezadovoljstvo“ ovakvim planovima. On je upozorio da će „zajedno sa ostalim zemljama članicama STO, Kina odlučno braniti svoje legitimne interese“ i dodao da ovi planovi „ne samo da su izazvali zabrinutost mnogih trgovinskih partnera, nego im se snažno protive i mnoge lokalne vlade i neka preduzeća iz SAD“.