Portal Novosti: Nadzorni odbor Fejsbuka obrisao film s govorom mržnje o Srbima 1Foto: Pintscreen/Youtube

Nadzorni odbor, tijelo osnovano s ciljem da donosi odluke o moderiranju sadržaja na društvenim mrežama čiji je vlasnik korporacija Meta, poništio je izvornu odluku Mete da na Facebooku ostavi objavu s animiranim filmom „Domovinski rat za najmlađe“ u kojem su hrvatski Srbi prikazani kao štakori.

„Odbor smatra da sadržaj u ovom slučaju krši Fejsbukove Standarde zajednice u vezi s govorom mržnje i nasiljem i poticanjem na nasilje“, stoji u izvještaju Nadzornog odbora, uz naglašavanje da je usporedba etničkih Srba sa štakorima i slavljenje ranijih dela diskriminacije dehumanizirajuće i puno mržnje.

Radi se o filmu „Domovinski rat za najmlađe“ (ili Crtani film o Kninu i Srbima na Jutjubu), objavljenom krajem prošle godine na u međuvremenu ugašenoj Fejsbuk stranici „Pretjerivač“ koji je zapravo parafraziranje crtanog filma „Čarobni frulaš“ snimljenog u produkciji Volta Diznija 1933. godine na temelju bajke braće Grimm, o čemu su Novosti pisale.

Film se još može pogledati na platformi Jutjub.

U originalu bajke i filma frulaš svojom pjesmom spašava grad Hamelin od najezde štakora.

U prerađenoj „Pretjerivačevoj“ verziji štakori su Srbi koji opsedaju grad preimenovan u Knin.

Spas donosi frulaš, u ovoj verziji nacionalistički bard Marko Perković Thompson, koji četničkom pesmom „Što se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi“ odvodi štakore, odnosno Srbe iz grada i strpa ih u čarobni traktor, što je jedina animirana intervencija u originalnom filmu koji završava ovim riječima: „Čim su štakori ušli u začarani traktor, nestali su zauvijek s ovih prostora.

I svi su živeli sretno do kraja života“, govori narator, dok svirač zadovoljno trlja ruke zbog dobro obavljenog posla.

Inače, motiv štakora koje treba istrebiti korišćen je i u nacističkoj propagandi s ciljem ubijanja Jevreja.

„Crtani film slavi nasilno uklanjanje etničkog srpskog stanovništva iz Knina i može pridoneti klimi u kojoj ljudi osećaju opravdano napadati tu skupinu. Ozbiljno pitanje koje je proizašlo iz ovog slučaja jeste zašto je Meta zaključila da sadržaj nije prekršio njezina pravila uprkos tome što je toliko puta pregledan“, ističe se u glavnim zaključcima odluke uz upozoravanje da Meta nije razvila dobre procese vezane uz prosleđivanje sličnih sadržaja.

U izveštaju Nadzornog odbora stoji da je film uklonjen zbog kršenja pravila o govoru mržnje, ali i izražava „zabrinutost“ jer oko 40 moderatora, govornika hrvatskog jezika, prethodno nije odlučilo da se sadržaj briše iako su se pravila kršila, što su i oni morali utvrditi.

Takođe se ističe da je film pregledan više od 380.000 puta i da je 397 korisnika prijavilo sadržaj Meti koja nije uklonila sadržaj čak niti nakon što je Odboru podnesena žalba u vezi s ovim slučajem, nakon čega je Meta provela dodatni ručni pregled te ponovno utvrdila da nije bilo kršenja pravila.

Iako se u filmu ne spominju poimence etnički Srbi, komentari na objavu potvrđuju da je ta veza bila jasna svima koji su pogledali sadržaj, a pravilima o govoru mržnje kompanije Meta zabranjuju se napadi na ljude na temelju etničke pripadnosti, nacionalnog podrijetla ili rase.

Odbor je takođe pitao Metu je li sadržaj prekršio Standard zajednice u vezi s nasiljem i poticanjem na nasilje.

Meta je odgovorila da nije jer „sadržaj nije sadržavao pretnje ili izjave o namjeri da se počini nasilje“ nad etničkim Srbima i da „isključivanje ili proerivanje bez nasilja ne predstavlja nasilnu pretnju“, jer da bi za to trebala „očitija veza koja bi štakore u videozapisu povezivala s nasilnim i prisilnim raseljavanjem“ Srba.

Ovde su napadnuti etnički Srbi koji žive u Hrvatskoj, tačnije u Kninu, na koje se cilja na temelju njihove etničke pripadnosti, a identifikacija svirača s Čavoglavama pa samim time i Thompsonovom pjesmom o operaciji Oluja i upotreba slike traktora nepogrešivo upućuju na srpske stanovnike Knina koje se kao štakore mora ukloniti iz grada, piše u odluci uz nastavak da videozapis slavi povijesni incident u kojem su etnički Srbi nasilno proterani iz Knina, a sadržajem se tvrdi da je građanima bilo puno bolje nakon što su štakori otišli, što je podrška za etničko čišćenje koje krši standard u vezi s govorom mržnje.

Stoga Nadzorni odbor smatra da je uklanjanje sadržaja s platforme nužna i proporcionalna mera i poništava izvornu odluku kompanije Meta da ostavi sadržaj te zahtijeva uklanjanje objave.

Inače, odluke Nadzornog odbora pripremaju paneli od pet članova i odobrava ih većina Odbora. Za ovu odluku o slučaju zatraženo je neovisno istraživanje instituta sa sjedištem na Sveučilištu u Göteborgu koji uključuje tim od više od 50 znanstvenika u području društvenih znanosti na šest kontinenata, kao i više od 3200 stručnjaka iz zemalja iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.