Braniti istinu o genocidu u Srebrenici: Džaferović sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa 1Foto: Predsedništvo BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao se s predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Lauderom, kada je istaknuta privrženost Bosne i Hercegovine čuvanju sećanja i zaštiti istine o Holokaustu, navodi se u saopštenju Predsedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima važnim za Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, te o saradnji institucija Bosne i Hercegovine sa Svetskim jevrejskim kongresom, a Džaferović je kazao da je BiH ponosna na svoju multikulturalnu istoriju i Jevrejsku zajednicu kao njen neizostavni deo.

Džaferović je zahvalio predsedniku Svetskog jevrejskog kongesa na ukupnoj podršci članova i aktivista Svetskog jevrejskog kongresa BiH u periodu od sticanja nezavisnosti, a naročito na podršci žrtvama u borbi protiv revizionizma i odbrani istine o genocidu u Srebrenici.

Istaknuta je i nužnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se osigurala puna ravnopravnost Jevrejima u Bosni i Hercegovini, te je iskazana zabrinutost zbog rasta desnog populizma u Evropi, saopšteno je.

Sastanku je prisustvovao i generalni savetnik Svetskog jevrejskog kongresa Menahem Rosensaft, koji je bio jedan od govornika u Potočarima na obeležavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, te ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.