Rusija zabranila svojim građanima transfer deviza u inostranstvo 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas uvođenje mera za podršku rublji pogođenoj zapadnim sankcijama vezanim za Ukrajinu koje između ostalog zabranjuju stanovnicima Rusije da prebacuju devize u inostranstvo, saopštio je Kremlj.

Pored te mere ruski izvoznici takođe su pozvani danas da prebace u rublje 80 odsto svojih prihoda u stranoj valuti dobijenih od 1. januara.

Ruska valuta rublja je danas znatno oslabila u odnosu na američki dolar, nakon što su zapadne zemlje objavile da će isključiti neke ruske banke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT i da će ograničiti Moskvi korišćenje njenih deviznih rezervi.

Rublja je jutros izgubila 30 odsto vrednosti u odnosu na dolar, ali se kasnije stabilizovala, posle brze akcije ruske centralne banke koja je danas naglo podigla referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 20 odsto, u pokušaju da ojača valutu i spreči masovno podizanje novca iz banaka.

Taj potez je usledio posle jučerašnje odluke Zapada da zamrzne ruske devizne rezerve, koja bi mogla da ima razorne posledice po finansijsku stabilnost Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.