Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Merkel je izrazila nadu da će početkom naredne školske godine u Ukrajini ponovo zavladati mir. Ona je saopštila da sa ruskim predsednikom namerava da razgovara o krizi u Ukrajini i slanju mirovne misije u Donbas.

„Razgovaraćemo o mogućem formiranju misije Ujedinjenih nacija koja bi mogla da odigra ulogu u mirovnom procesu (u Ukrajini). Nemačka je spremna da tu preuzme odgovornost“, izjavila je Merkelkova na konferenciji za novinare, prenosi agencija Sputnjijk.

Ona je saopštila da će i posle puštanja u rad „Severnog toka 2“ Ukrajina ostati tranzitna zemlja za ruski gas. Osim Ukrajine, teme razgovora biće i iranski nuklearni program i Sirija, gde se vide pozitivni pomaci, izjavila je Merkelova. Ona je sigurna da se sva sporna pitanja mogu rešiti dijalogom.

Putin je naglasio da Rusija pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Nemačkom, među kojima je prioritet energetika.

Dodao je da se potrebe za ruskim gasom stalno povećavaju, ove godine za 13 odsto.

„NJegova realizacija će omogućiti da se modernizuje evropski gasovodni sistem, diverzifikuju trase isporuka i minimizuju tranzitni rizici. On će omogućiti da se zadovolji rast potražnje Evrope za energentima. Međutim, on ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine“, izjavio je Putin.

On je još jednom ponovio da je ovaj energetski projekat isključivo ekonomski i ne zatvara mogućnost tranzita gasa preko ukrajinske teritorije.

On je poručio da sve mora biti urađeno za sirijske izbeglice kako bi se vratile u svoju zemlju i da je Siriji potrebna pomoć za obnovu i kako bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica svojim domovima.

Svoje današnje prisustvo na svadbi u Austriji Putin je nazvao privatnom posetom, koja je bila „vrlo prijatna“.