Foto: Stefana Savić

Šokira me kad čujem nekog da se u Sloveniji ne isplati raditi i žao mi je da prethodna vlada nije uspela da napravi radno zakonodavstvo fleksibilnijim, rekao je u razgovoru STA ministar ekonomije Zdravko Pocivalšek. On je dodao da je nedostatak radne snage u Sloveniji, koja mora uvoziti radnu snagu zbog ekonomskog rasta poslednjih godina, jedan od glavnih faktora zbog kojih bi planirani rast BDP sledećih godina mogao biti manji od mogućeg. Ove godine na berzi rada registrovano 74.000 nezaposlenih, a ministar kaže da je bar 20.000 moguće zaposliti, uz promene u politici socijalnih davanja i nadoknada za nezaposlene.

Visina osnovnih minimalnih životnih troškova ove godine u Sloveniji je procenjena na 441 evra pa je iznos davanja povećan na 331 evro. S druge strane, minimalna zakonom zagarantovana plata za puno radno vreme, a dobija je više desetina hiljada zaposlenih, iznosi 638 evra.

Taj raspon po ocenama nekih poslodavaca je premali pa se nekima više isplati da se registruju kao socijalni slučaj umesto da prihvati posao. Oni traže mere stimulacije za dobijanje potrebnog kadra s berze, uprkos velikom broju zaposlenih stranaca koji su poslednjih godina popunjavali rupe na domaćem tržištu rada. Drugi izvor za dodatno aktiviranje kadrova za tržište rada, prema oceni Počivalšeka, leži u zapošljavanju starijih koje su već u penziji, a još su sposobne za rad ili imaju znanja za predduzeća u kojima su radili.

Preduzeća koja radnike tretiraju samo kao sredstvo nemaju perspektivu uspešnog poslovanja, a ako budu htela da budu uspešna i ostvare dodatnu vrdnost, moraće sa radnicima uspostaviti odnose koji se ne temelje samo na plati, rekao je ministar. On je najavio da će Slovenija, osim stranih radnika s područja bivše Jugoslavije, više zapošljavati i one iz drugih područja pa je vlada u tom smislu sklopila i prve sporazume o zapošljavanju s Gruzijom i Ukrajinom. Prema podacima statističkog zavoda, u Sloveniji radi oko 70.000 stranaca. Medu njima je oko 40 odsto iz BiH, a dosta ih je i iz Srbije, Kosova, Makedonije i Hrvatske.