Foto: Pixabay/geralt

Korišćenje digitalnih tehnologija koje radikalno transformišu model poslovanja, generišu nove tokove prihoda i kompletno menjaju poslovne procese.

Ipak, usvajanje tehnologije same po sebi ne donosi dugoročan boljitak ako ta tehnologija nije operativno upotrebljena za postizanje željenih poslovnih rezultata. Za to su potrebne tehnološke i menadžment veštine.

Zahvaljujući digitalnoj transformaciji poslovanja, ušteda energije kreće od 20 do čak 80 odsto, dok se uložena investicija u proseku isplati za 3 godine, pokazuje istraživanje na 230 velikih projekata kompanije Šanjder elektriks.

Među nima su i domaće kompanije poput aerodroma „Nikola Tesla“, hoteli „Hilton“ u Beogradu, „Šeraton“ u Novom Sadu, fabrike „Immi“, „Drenik“, „Cumtobel“, VIP data centar.

U Šnajderu ističu da je i brzina ulaska u digitalnu transformaciju ono što vodi ka uspešnom smanjenju troškova.
“Oni koji prepoznaju trendove i priključe im se ranije spadaju u grupu early adopters-a i ušteda koju ostvaruju zahvaljujući digitalnoj transformaciji ide i do 70 odsto. Za grupu koja sledi trendove, tzv. industry followers-e, procenat uštede je 30%”, istakao je, generalni direktor ove kompanije u Srbiji Dejan Marković.

Povezani tekstovi