Majdanpek: Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća 1Foto; Biznis inkubator Majdanpek

Digitalizacija postaje naša svakodnevica i na pravi način primenjena olakšava rad. Polazeći od ideje da je budućnost maih i srednjih preduzeća digitalizacija, ZIP centar za mlade – Biznis inkubator Pirot sa Biznis inkubatorom DOO Majdanpek i ICT Network (Udruženje IKT Mreža) kao partnerima realizovao je projekat koji je pružio podršku firmama u procesu digitalne transformacije.

Devetomesečni projekat koji je finansisjki podržala EU u partnerstvu sa srpskom Vladom preko programa EU PRO je završen krajem februara, sada je na malim i srednjim preduzećima obuhvaćenim projektom da potvrde održivost narednih 60 dana.

Projekat „Digitalizacija – budućnost malih i srednjih preduzeća“ kako je za Danas rekao v.d. direktora Biznis inkubatora Majdanpek, fokusirao se na mala i srednja preduzeća sa pirotske i majdanpečke teritorije.

– Pošto je digitalizacija proces koji je veoma potreban za sve idustrije, tokom ovog projekta nismo se ograničili na neku specifičnu delatnost,već smo tražili kompanije koje već imaju osnovna znanja o digitalnoj transformaciji ili prepoznaju digitalnu transformaciju kao ključnu za unapređenje njihovog poslovanja – objašnjava Slavko Ilić.

Majdanpek: Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća 2
Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća/Foto: Biznis inkubator Majdanpek

Saznajemo da su sa 25 firmi sa teritorije Majdanpeka i Pirota konsultanti radli na razvoju novih materijala, sadržaja, implementaciji novog alata na društvenim mrežama i poboljšanju njihovog marketinga i brendiranja.

– Tokom projekta ove kompanije su razvile reklamne stranice i edukovale se o digitalnim alatima koji mogu da koriste za oglašavanje i bolje pozicioniranje. U svojim svedočenjima kompanije su istakle da je to pomoglo da steknu nove kontakte, povećaju vidljivost, pruže brži odgovor svojim klijentima i bolje prilagođavaju svoje usluge – prenosi projektna iskustva prvi čovek majdanpečkog biznis inkubatora.

Priliku da unaprede svoje poslovanje dobilo je deset firmi Petrović pica, Mimel, Tarin raj, Centar za obuku vozača Ubrzanje, ZTR LEM CO, Taliata, Beomark Trade, Đerdap Travel DMC, Trend lux, GlassSlipperd.

Osim osnovnog znanja o digitalnoj transformaciji, kako nam je rekao Ilić, analizom poslovanja uoceni su problemi sa kojima se kompanije korisnice trenutno suočavaju i koji se odnose pre svega na nedostatak digitalnih alata i potrebu za transformaciju poslovanja.

Podrška u okviru projekta je organizovana kroz dve komponente: prva se odnosila na izradu poslovnih analiza i nabavku i inplementaciju digitalnih rešenje, a druga na unapređenje poslovanja kroz dobijanje usluge virtuelnog inkubatora.

Majdanpek: Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća 3
Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća/Foto: Biznis inkubator Majdanpek

– Uz podršku konsultanata, kompanije su razvijale vizuelni identitet, video sadržaj, onlajn promociju, društvene kanale. Konsultanti su edukovali kompanije o Google Ads i Facebook Ads alatima, brendu, razvoju i lokalnoj prodaji. Narednih 60 dana imaće i dalje priliku da sarađuju na razvoju svog digitalnog rešenja – kazao nam je Slavko Ilić.

Ističe da digitalna strategija može pomoći preduzećima da isporuče nove proizvode i otvore nove kanale prihoda.

– Prelazak na agilne procese, kao deo digitalne poslovne strategije, obično vodi ka efikasnijem donošenju odluka i sveukupnoj boljoj organizacionoj fleksibilnosti. Zbog optimizacije poslovnih performansi i efikasnosti smanjuju se troškovi – navodi Ilić.

Govoreći o konkretnim projektnim rezultatima, kazao nam je da je zahvaljujući ovom projektu majdanpečki Mimel dobio web prodavnicu preko koje može plasirati svoje proizvode ne samo na lokalu, već i širom Srbije.

Trend luksu iz Rudne Glave koji se bavi izradom nameštaja i svoje proizvode prodaje u Srbiji i Austriji je uz sajt je aktivirano i poslovno rešenje koje omogućava direktan prijem narudžbenica iz Austrije, a softver može izdavati fiskalne račune i prosleđivati ih putem imejla što je potrebno radi priznavanja garancije u inostranstvu.

Naš sagovornik ne krije zadovoljstvo što je Biznis inkubator Majdanpek, kao podrška i servis kompanijama u majdanpečkoj opštini, učestvovao na ovom projektu, jer ga smatra jako važnim zaMajdanpek i celokupnu zajednicu.

– Na pravi način smo promovisali korišćenje tehnologije koje će primenjivati u procesu poslovanja naših kompanija što će biti dobar primer kompanijama koje nisu dobile priliku da učestvuju na ovom projektu – zaključuje v.d. driektor Biznis inkubatora Majdanpek Slavko Ilić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari