Ilustracija: Freeimages / Paul Pasieczny

Pre mesec Nenad Đorđević, Nemanja Đorđević i Dušan Srbljak prijavili su svoj AXE-R projekat za učešće na prestižnom svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta Case Mode World Series 2018.

Nesvakidašnji atraktivni heksagoni dizajn i impresivne komponente AI izdvajaju AXE-R i čine ga posebnim u odnosu na sve ostale računare.

Kućište AXE-R poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve vitalne parametre računara, uključujući vlažnost i temperaturu vazduha.

Samo brine o komponentama, ukoliko dođe do curenja tečnosti automatski se gasi, a ukoliko temperatura nije optimalna, poklopac se automatski otvara radi provetreavanja.

Kućište AXE-R je nemoguće upaliti bez fizičkog ključa, niti otvoriti poklopac „haube“ bez kodiranog i skrivenog RF ključa. Takođe, „hauba“ je pokretna i automatski se otvara i zatvara.

Prvi put u istorijatu CMWS 2018. svetskog takmičenja jedan projekat je osvojio prvo mesto u kategoriji glasanja publike, kao i prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji „Scrach Build“ koju je ocenjivao stručni žiri.

Projekat se udaljio onoga na šta se tržište naviklo, od rasporeda komponenti, pa sve do detalja poput senzora, osvetljenja, vodenog hlađenja, što su publika i stručnjaci prepoznali.

„Na ovaj način“, ističe u saopštenju AXE-R tim, „pokazali smo da PC kakav svi poznajemo može da se redefiniše“.

Prema stavu Tima, koji je na projektu radio devet meseci, „veoma je bitno i da se motivišu mladi ljudi iz celog regiona i da im se pokaže da je sve moguće, ukoliko imaš dobru ideju, volju i ambiciju da nešto postigneš“.

Tim je pripremio detaljni video serijal na PCAXE Youtube kanalu u kojem, kroz edukaciju, „na zanimljiv način prikazuje razvoj projekta i kako se, uz posvećen rad i trud, sve može postići“.