Ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi.

„Četvrta generacija mobilnih mreža donela je značajne promene u telekomunikacijama, a tehnologija 5G transformisaće čitavo globalno društvo. Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže“, poručio je Popović.

On je naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu. „U Srbiji će građani od toga imati mnogobrojne koristi. LJudi u ruralnim sredinama imaće na svojim uređajima kapacitete kakve danas isključivo pruža optička infrastruktura u gradovima. Švedski stručnjaci iz Eriksona održaće do kraja godine prezentaciju 5G tehnologije u Srbiji“, najavio je Popović.

U razgovoru sa Ulfom Personom, potpredsednikom Eriksona, Popović je pozvao švedske partnere da više ulažu u Srbiju. „Srbija je sjajno mesto za ulaganje u IT i inovacije. Imamo odlične mlade inženjenje i najbolje tehničke fakultete u Jugoistočnoj Evropi. Nemamo carine za izvoz u EU i Rusiju. Zato se veliki broj svetskih tehnoloških kompanija odlučuje da investira u Srbiju“, rekao je Popović.

On je pozvao kompaniju Erikson da otvori razvojni centar u Srbiji. „Već imamo odlične primere švedskih IT kompanija koje su u Srbiji otvorili svoje razvojne centre. Neki od najnaprednijih švedskih IT proizvoda razvijaju se upravo u Srbiji i na tom poslu rade mladi srpski inženjeri“, rekao je Popović.

On je izrazio zadovoljstvo što je upravo u Eriksonu jedan od direktor razvoja ove kompanije Srbin, Milan Bašić. „To je još jedan dokaz visokih kompetencija srpskih IT stručnjaka“, naveo je Popović.

Na sastanku je istaknuto da Republika Srbija i Erikson mogu da sarađuju u brojnim oblastima, posebno kada je u pitanju razmena kompetencija i inženjera, kao i da ova kompanija može da pomogne Srbiji u prilagođavanju propisa EU u području telekomunikacija.

Švedska kompanija Erikson ima godišnji obrt od 25 milijardi evra i 100 hiljada zaposlenih u 180 zemalja sveta.

Popović se u Stokholmu sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske za EU i trgovinu, Oskarom Stenstremom, i tom prilikom predstavio programe koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i inovacionog preduzetništva. Državni sekretar Stenstrem istakao je da su inovacije osnov rasta švedske privrede, izrazivši zadovoljstvo programima za razvoj regionalnih startap centara i ženskog inovacionog preduzetništva koje sprovodi srpska vlada.