Pristajanjem američkog kruzera „River Aria“ u savsko pristanište, juče je zvanično počela nautička sezona u Beogradu. Kako bi obeležili otvaranje sezone ali i dočekali prve goste, Turistička organizacija Beograda priredila im je dobrodošlicu. Uz čašicu rakije, oko 160 američkih gostiju dobilo je mapu grada i suvenir, a KUD „Talija“ izvela je, na oduševljenje američkih turista, splet igara iz Srbije.

– Prvi put smo u Beogradu. Nažalost, ostaćemo samo jedan dan, prenoćićemo na brodu, a potom plovimo ka Bukureštu. Imaćemo organizovanu turu razgledanja Beograda, a prisustvovaćemo i tradicionalnom crkvenom venčanju. Ovo je naše prvo putovanje i veoma mi se sviđa. Ljudi su prijateljski nastrojeni i predusretljivi. Ovo je ipak najlepši prijem koji nam je do sada organizovan i sigurno ćemo doći ponovo – izneli su utiske Vivijen i Robert Tjumen, bračni par sa Havaja, koji su za svoje prvo krstarenje kao jednu od destinacija izabrali Beograd. U braku su 47 godina. Ona je poreklom iz Londona, on iz Sijetla. Upoznali su se na univerzitetu u Čikagu, ceo radni vek su proveli kao profesori, a penzionerske dane žele da iskoriste putujući po svetu.

Našim gostima ovo je sedmi dan na brodu. Avionom iz Njujorka doleteli su do Bukurešta, i odatle je započela rečna odiseja. Nakon jednodnevnog boravka u Beogradu, kreću ka svojoj poslednjoj destinaciji – Bukureštu, a onda, natrag u Ameriku. Ukazujući na činjenicu da za razliku od domaćih, inostrani turisti mnogo ranije zakažu i uplate svoja putovanja, Vesna Nađiz Turističke organizacije Beograda kaže da nijedno najavljeno putovanje ka Beogradu nije otkazano.

– Ove godine očekujemo više pristajanja i veći broj turista nego prošle godine. Prema našim prognozama, više od 60.000 putnika brodovima će doći u Beograd. Mi većpolovinom marta otvaramo nautičku sezonu, a poslednji najavljeni brod doploviće polovinom novembra. Turistička organizacija Beograda, sa svojim informativnim centrom na savskom pristaništu deliće putnicima besplatne mape, a tu će moći da se nabave i drugi promo materijali kao i suvenire – kaže Vesna Nađ.

U toku prošle godine u savsko pristanište uplovio je 401 kruzar sa oko 55.000 putnika, dok su u ovogodišnjoj sezoni većnajavljena 423 pristana broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari