Odbornici Skupštine grada juče nisu raspravljali o smeni predsednika gradskog parlamenta Aleksandra Antića i njegovog zamenika Zorana Alimpića, kao što je bilo najavljeno, jer sednica nije ni održana zbog nedostatka kvoruma, a usled nedolaska odbornika vladajuće većine.

Kako je novinarima u holu gradskog parlamenta kazao Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP, odbornici vladajuće većine prihvatili su predlog da se zasedanje odloži nedostatkom kvoruma kako bi se dalo vreme da se sagleda predlog novog poslovnika o radu koji je uputila odbornička grupa Demokratske stranke.

– Razlozi nedolaska na zasedanje su konstruktivni, a ne da bi se sprečila rasprava o smeni Antića i Alimpića. Odbornici DS su predložili novi poslovnik kako bi se definisali pravci efikasnijeg rada i prekinula blokada koju vrše odbornici SRS – objasnio je Ranđić.

Kako je saopštio predsednik Skupštine grada Aleksandar Antićsvi šefovi odborničkih grupa upoznati su da je 20 odbornika DS uputilo inicijativu za promenu poslovnika.

– Inicijativa je, po mom mišljenju, zahtevala dodatni period za određene konsultacije. Zato ćemo vreme do zakazivanja nastavka sednice Skupštine grada pokušati da iskoristimo kako bi sa predsednicima odborničkih grupa vlasti i opozicije obavili konsultacije u vezi s predlogom Poslovnika. Zato je mogućnost da se na sledećoj sednici raspravlja o poslovniku veoma verovatna – najavio je Antić.

Osvrnuvši se na predlog SRS za njegovo i razrešenje Zorana Alimpića, Antićje kazao „da inicijativa nema većinu i da to jasno pokazuje nedostatak kvoruma budući da je opozicija u sali imala samo 52 od 110 odbornika“. Antićje okarakterisao da „funkcija ove inicijative nije da se vodi rasprava sa mogućnošću da predsednik skupštine i njegov zamenik budu razrešeni, nego da se otvori ponovo prostor za opstrukciju“.

Sa druge strane, šef odborničke grupe SRS Nemanja Šarovićkazao je da su odbornici vladajuće većine nedolaskom na zasedanje pokazali da neće poštovati demokratska pravila i pravo na raspravu o razrešenju predsedavajućih. On je dodao da „gest odbornika govori koliko cene Alimpića i Antića i da nisu hteli da tokom rasprave stanu u njihovu zaštitu“. Međutim, Šarovićje napomenuo da je na ovaj način rasprava samo odložena, te da nijedna druga sednica, sa novom tačkom dnevnog reda ne može biti održana dok se ne raspravlja o smeni Antića i Alimpića.

Prvi čovek beogradskih radikala ponovio je da oni traže Antićevu i Alimpićevu smenu zato što nisu omogućili raspravu o raspuštanju opština Zemun i Voždovac, kao i zato što su „učestvovali u laži da je održana sednica Gradskog veća na kojoj je navodno sa dnevnog reda sklonjeno 11 tačaka“. Šarovićje podsetio da je od nelegalnog uvođenja prinudnih uprava proteklo dvadesetak dana, te da očekuje da će Ustavni sud, Ministarstvo da državnu upravu i lokalnu samoupravu na osnovu zatraženih stenograma i Statuta grada poništiti odluke o raspuštanju opština.

Mladenović: Smeniti čelnike Infostana

Odlaganje jučerašnje sednice zbog nedostatka kvoruma, odbornik DSS Andreja Mladenović okarakterisao je kao „nastavak agonije“.

– Ovakvi potezi nisu legalni, ali oni ne oslikavaju samo ponašanje Antića i Alimpića, većstrah cele vlasti u Beogradu i Srbiji koja se odvojila od građana. Zato tražimo izbore, ali ne samo u Beogradu, većna svim nivoima. Da vlast ne mari za svoje sugrađane potvrđuje i 300.000 nelegalnih računa za Infostan, a mi smo sprečeni da o tome govorimo za skupštinskom govornicom. Zato od gradonačelnika, Gradskog veća i čelnika Infostana očekujemo da izvrše kontrolu svega što je urađeno, a najmanje što mogu da urade je smena rukovodstva Infostana. Nedemokratičnost vlasti potvrđuje činjenica da se sekretar za sport razrešava SMS porukama, a direktori domova zdravlja tako što se sekretarka za zdravstvo sprečava da javno govori – rekao je Mladenović.

 

Vremensko ograničenje i novčane kazne

Predlog novog poslovnika o radu Skupštine grada, koji su uputili odbornici DS predviđa vremensko ograničenje od četiri sata za raspravu po svakoj tački dnevnog reda. Kako je objasnio Zlatko Petrin, šef odborničke grupe DS, četiri sata za raspravu raspoređivaće se na stranke proporcijalno prema broju odbornika, ali samo onih koje je stručna služba evidentirala da su prisutni na zasedanju. O preostalom vremenu odbornici će u svakom trenutku moći da se informišu na LCD ekranu. Istovremeno, javljanje po poslovniku između dve tačke neće biti moguće. Predlog poslovnika prvi put predviđa i novčano kažnjavanje odbornika za nedolično ponašanje. Tako odbornik koji ugrožava drugog odbornika i dobije meru udaljenja, ne da samo neće moći da prisustvuje zasedanju većće ostati i bez novčane nadoknadu za tu sednicu. Međutim, Petrin nije mogao da precizira da li to znači da će odbornik ostati bez fiksne mesečne nadoknade od 15.000 dinara, ili dnevnice po zasedanju od 2.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari