Ispred gradske skupštine juče je, pre početka sednice, protestovalo nekoliko desetina građana Zemuna. Oni su nezadovoljni predlogom plana detaljne regulacije za područje između kompleksa pravno-birotehničke škole „Dimitrije Davidović“ i ulica Petra Kočića, Trogirske i Tošin bunar. Kako su objasnili, prema tom planu saobraćajnice bi se gradile na njihovim parcelama.

 Oni su tražili da se odluka pomeri sa dnevnog reda jučerašnjeg zasedanja, te negodovali što njihovi predlozi nisu ranije usvojeni. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Što je oteto to je prokleto“, „Idemo u Strazbur“, te „Antiću spreči otimanje“.

Posle razgovora sa predsednikom Skupštine grada, Aleksandrom Antićem, njihov zahtev je uvažen i tačka je uklonjena sa dnevnog reda.

Druga tačka dnevnog reda koja se odnosila na plan detaljne regulacije dela područja Ade Huje, zona A, na Starom gradu i Paliluli, usvojena je na jučerašnjoj sednici. Prema rečima Milana Vukovića, gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove, planom je obuhvaćena površina od oko 94,4 hektara.

Osnovni razlog za donošenje ovog plana jeste stvaranje planskih mogućnosti za realizaciju prve faze transformacije dunavskog priobalja u centralnoj funkciji.

„Planirana je izgradnja nove saobraćajne i infrastrukturne mreže, transformacija područja pretežno privredne namene u centralnu zonu grada na prostoru priobalja Dunava, razvoj integrisanih namena gradskog centra i saniranje, unapređenje i zaštita životne sredine, kako bi se postigli visoki ekološki standardi priobalja“ rekao je Vuković. On je, takođe, objasnio da površine javne namene trenutno zauzimaju oko 32 hektara, a ovim planom predviđeno je povećanje na oko 50 hektara. To podrazumeva saobraćajne, javne zelene površine, infrastrukturu i vodoprivredu uz Dunav. Kada je reč o površinama ostale namene, koje obuhvataju privredne delatnosti, komercijalne zone i gradske centre, stanovanje i ostale površine, njima će pripasti oko 44 hektara površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari