U ovom trenutku jedino je „Arena“ spremna za Univerzijadu koja treba da se održi u glavnom gradu 2009. godine. Svih ostalih dvadesetak gradskih i prigradskih sportskih centara čeka majstore i građevinske mašine. Da bi spremno dočekali jun 2009. godine, treba izgraditi još tri potpuno nova sportska centra.

U ovom trenutku jedino je „Arena“ spremna za Univerzijadu koja treba da se održi u glavnom gradu 2009. godine. Svih ostalih dvadesetak gradskih i prigradskih sportskih centara čeka majstore i građevinske mašine. Da bi spremno dočekali jun 2009. godine, treba izgraditi još tri potpuno nova sportska centra..
Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ na Dorćolu,u prilično je lošem stanju, ali nije mnogo bolje ni u SC „Banjica“, SC „11. april“ i „Hali sportova“ na Novom Beogradu, hali „Pinki“ u Zemunu… „Tašmajdan“ nije završen, a temeljite popravke čekaju i sportski centri u Pančevu, Lazarevcu, Obrenovcu, Mladenovcu…
Od 61 objekta u kojima će se održavati takmičenja i treninzi tokom Univerzijade, 20 treba potpuno da se renovira. Među njima su gotovo svi veći sportski centri u gradu koji imaju bazene. Prema procenama, biće potrebno 50 miliona evra za adaptacije koje će iz budžeta da obezbede Grad i Republika. Već početkom sledeće godine svi ovi objekti postaće velika gradilišta
Početak adaptacije novobeogradske Hale sportova počeće za nekoliko dana. U Halu će, između ostalog, biti ugrađena najsavremenija oprema za klimatizaciju. Pored rekonstrukcije i adaptacije postojećih, u planu je izgradnja i tri nova sportska objekta: atletskog kompleksa u naselju Dr Ivan Ribar u Bloku 45, multifunkcionalne dvorane za odbojku, košarku i rukomet (tri objekta) na Bežanijskoj kosi i nacionalnog teniskog centra za koji još nije određena tačna lokacija. Za sad se ne zna koliko će izgradnja koštati, osim za atletski stadion za koji treba da se izdvoji između dva i pet miliona evra.
Za takmičenja u kajaku i veslanju biće potrebno i dodatno sređivanje Ade Ciganlije, a najveća investicija, od oko 200 miliona evra, biće izgradnja univerzitetskog sela. Selo grade privatni investitori „CEE Investment“ i „Delta M“. Na 75.318 metara kvadratnih treba da bude izgrađeno skoro 171.882 metara kvadratnih bruto stambenog prostora i 22.196 metara kvadratnih bruto poslovnog prostora uz mnoge druge sportske, kulturne, obrazovne, rekreativne i zabavne sadržaje.
Na 25. letnju Univerzijadu koja će se održati od 1. do 12. jula 2009. godine, sa 10.000 učesnika iz 170 zemalja, očekuje se dolazak i 10.000 novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari