Stalna postavka na Arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči ponovo je otvorena za posetu jer je završena sanacija krova.


Posetioci će moći da obiđu lokalitet i pogledaju izložbu utorkom, sredom i petkom od 10 do 16 sati, četvrtkom od 12 do 18 časova i subotom i nedeljom od 10 do 18 časova. Lokalitet će biti otvoren po ovom radnom vremenu do kraja oktobra, odnosno i duže ako vremenske prilike to budu dozvoljavale, a nakon tog datuma poseta će biti moguća po najavi.

Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih živeli su i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci. Zbog izuzetnog geografskog položaja, Vinča je zauzimala centralno mesto na širem području. Bogatstvo nalaza u Vinči i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim, kao i u regionalnim okvirima. Otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba (period od 4000. do 2000. godine p.n.e), kao i srednjovekovne nekropole (od 700. do 1500. godine n.e), pokazalo je da je i nakon okončanja neolitske epohe Vinča naseljavana u kontinuitetu od 7.000 godina sve do naših dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari