Beograd će biti jedan od 1.600 gradova u svetu koji će kroz učešće u akciji „Sat za našu planetu“ u subotu 28. marta na sat vremena pogasiti svetla i na taj način dati podršku borbi protiv klimatskih promena.


– Iako mnogi tvrde da ovo nije vreme da se priča o zaštiti životne sredine, upravo u toku globalne finansijske krize ljude treba upoznati sa činjenicom da je u njenoj pozadini ekološka kriza. Planeta je išla prebrzo. Razvoj civilizacije, porast broja stanovnika i potreba za većim standardom, doveo je do poskupljenja hrane i energije. Svaki stanovnik planete suočen je sa promenama, pa tako i građani naše zemlje. S obzirom na to da Srbija predsedava UNEP-u, odnosno forumu ministara životne sredine UN, preuzela je odgovornost da u naredne dve godine koordinira globalnim svetskim akcijama u oblasti zaštite životne sredine. Ona se, sa druge strane, suočila sa problemima karakterističnim za zemlje u tranziciji. Oko milijardu evra izgubljeno je u proteklih 20 godina zbog nebrige o životnoj sredini – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Akciji „Sat za našu planetu“ prvi put se pridružila i Srbija. Pored Beograda, u više od 20 mesta u našoj zemlji na sat vremena biće ugašena svetla. U Beogradu će biti pogašeno sve dekorativno osvetljenje, a u mraku će ostati i mnoge gradske ustanove i institucije jer će podršku akciji dati Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Akciju „Sat za našu planetu“ pokrenuo je Svetski fond za prirodu (WWF) 2007 godine. Tada su svetla gašena samo u Australiji, da bi prošle godine u akciji učestvovalo 370 gradova u više od 35 zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari