Zbog opšte besparice, najveći broj sugrađana zaboraviće ovog leta Grčka ostrva,Tursku obalu i Crnogorsko primorje.Neki će zaključiti da je krajnje vreme da posete rodno selo, jer i tamo odmor i te kako zna da prija, a oni koji ostanu verni svom glavnom gradu, jer nemaju gde da odu – zaista imaju neograničen izbor za osveženje i dobru zabavu.

Nesporni lider vrelih letnjih dana u našoj metropoli je Ada Ciganlija,a sadržaji koje nudi popularno Beogradsko more ove su godine raznovrsniji nego ikada do sada. Naravno, ni na Adu se ne može s promajom u novčaniku, ali u poređenju sa cenama na bilo kojoj morskoj obali, Ada je skrojena po meri svačijeg džepa.

Kako saznajemo u Upravi JP Ada Ciganlija, besplatni sadržaji uključuju kupalište, ležaljke, javne taolete i tuševe, korišćenje biciklističke staze, najsavremeniji trim park sa 24 sprave, trim stazu, programe rekreacije u trim parku uz nadzor profesionalnog trenera, zatim javna sportska igrališta (za košarku, mali fudbal, odbojku i rukomet), školu plivanja i vaterpola u novoizgrađenom pontonskom bazenu kao i sportski centar za osobe sa invaliditetom koji je otvoren prošle nedelje i zajednički je projekat Ministarstva omladine i sporta, opštine Čukarica i JP Ada Ciganlija. Sve je to dakle na raspolaganju posetiocima Ade, a da pri tom ne moraju da potroše ni „žutu banku“.Bilo koji od ovih sadržaja,na bilo kom morskom žalu,debelo se plaća. Samo je sunce badava.

U odnosu na prethodnu godinu na Adi je izgrađen novi parking sa 320 mesta, a otvoren i info centar Turističke organizacije Beograda gde posetioci mogu da se informišu o svemu što je vezano za ponudu Ade Ciganlije. Novost ove sezone je i takozvani Mama park – jedinstveni prostor za trudnice i majke sa decom koji će biti otvoren do kraja avgusta. Svojevrsna je atrakcija i park za venčanja,jedini park te vrste u regionu.

Za sportske i zabavne sadržaje koji su u vlasništvu privatnih zakupaca, potrebno je ipak izdvojiti nešto novca.Tako će ljubitelji fudbala morati da izdvoje 50 dinara po osobi za 15 minuta igre na terenu za fudbal na sapunici. Tenis radnim danima do 17 sati košta 500 dinara, a ostali termini 800 dinara na sat. Za skijanje na vodi valja izdvojiti između 750 i 1.750 dinara, u zavisnosti od termina. Iznajmljivanje bicikla za ceo dan iznosi 300 dinara za decu i 400 dinara za odrasle, dok je iznajmljivanje rolera na jedan sat 200 dinara. Sat vožnje pedalinom košta 400 dinara, a 15 minuta vožnje skuterom na baterije iznosi 199 dinara.

Cene hrane i pića u brojnim restoranima i kafićima variraju od lokala do lokala.Espreso kafa košta između 120 i 130 dinara, sokovi su od 155 do 185 dinara,a pivo (u zavisnosti od vrste) valja platiti od 150 do 300 dinara.Limunada je oko 190 dinara, a cene mineralnih voda kreću se od 110 do 130 dinara.

Ada safari raj za pecaroše

Na svega pet kilometara od centra grada 1994.godine napravljeno je veštačko jezero,danas poznato kao Ada safari.Jezero zauzima površinu od oko šest hektara i poribljeno je gotovo svim vrstama rečne ribe. Prema rečima direktorke Vesne Miljković, ovde je za pecaroše pravo uživanje u sportskom ribolovu, po principu ulovi i pusti, kao bi se sačuvalo bogatstvo ribljeg fonda.

Dnevna dozvola za pecanje iznosi 500 a poludnevna 300 dinara. U ponudi je i restoran „Opušteno“ koji radi svaki dan od 12 do 24 sata kao i stara Srpska kuća koja datira iz XVIII veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari