Povodom 8. marta, Dana žena, na Trgu Republike u subotu je održan „Ženski bazar zdravlja“, na kojem su Beograđanke od 10 do 18 časova mogle da obave sistematske preglede.

Dame su imale priliku da na jednom mestu saznaju više informacija o zdravlju, ishrani, fitnesu i dobiju 200 vaučera za besplatne preglede dojke na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

– Uverena sam da je Dan žena pravi trenutak kada žene treba da se sete sebe i svog zdravlja. Svi moramo biti svesni da je prevencija veoma važna i da nam ništa ne sme biti važnije od sopstvenog zdravlja. Lično dva puta godišnje idem na sistematske preglede i to savetujem svim ženama – rekla je Radmila Hrustanović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Prevencija raka dojke bila je glavna tema na današnjem bazaru zdravlja. Rak dojke najčešći je maligni tumor kod žena, a svake godine u Srbiji se registruje oko 3.700 novoobolelih. Od ove opake bolesti godišnje umre 1.300 žena. Oko jedan odsto muškaraca takođe oboli od raka dojke. Ako se ova bolest otkrije u ranom stadijumu uspešno se leči u 96 odsto slučajeva.

– Rak dojke najčešće se otkriva samopregledom. Zbog toga je Sekretarijat za zdravstvo kupio jedan uređaj za samopregled, tzv. fantom, a uskoro ćemo kupiti još takvih aparata i rasporediti ih po domovima zdravlja. Zdravstveni centri koji poseduju digitalne mamografe takođe će dobiti po jedan ovakav uređaj, kako bi onkolozi mogli da pokažu svojim kolegama kako da izvrše kvalitetan pregled dojki kod pacijentkinja. Podaci govore da u Srbiji ima znatno više slučajeva karcinoma dojki nego u drugim evropskim zemljama i nama je cilj da kroz edukaciju žena i zdravstvenog osoblja smanjimo smrtnost – rekla je Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo.

Akciji za kupovinu još jednog digitalnog mamografa u subotu se pridružio i Fudbalski savez Srbije koji je Dobrotvornom fondu „Katarina Rebrača“ poklonio 100.000 dinara.

Uz pomoćSekretarijata za zdravstvo i domova zdravlja „Stari grad“, „Palilula“, „Savski venac“ i „Voždovac“, bazar je organizovala Dobrotvorna fondacija „Katarina Rebrača“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari