Odluka ministarstva prosvete o racionalizaciji odeljenja u školama, kojom se propisuje da u odeljenju ne sme da bude manje od 25, ni više od 30 đaka, najviše je pogodila one petake koji su morali da budu razdvojeni od svojih drugara, sa kojima su zajedno bili četiri godine. To se dogodilo i učenicima V5 OŠ „Branko Radičević“ u Novom Beogradu koji su morali da budu raspoređeni po drugim odeljenjima, na što su se pobunili i njihovi roditelji.


Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetio je juče ovu školu i najavio da ni jedno odeljenje neće biti rasformirano, jer će grad ove i narednih godina sufinansirati opstanak postojećih odeljenja do osmog razreda, kako deca ne bi ispaštala i kako bi im se omogućilo da nastave školovanje sa svojim drugarima.

– Smatramo da je jako loše da deca idu četiri godine zajedno u jedno odeljenje i da ih onda podelimo na tri-četiri odeljenja, jer bi to bilo loše i po njihovo ponašanje i po učenje – rekao je Đilas i dodao da će svi peti razredi u beogradskim školama, koji su rasformirani od danas biti vraćena na odeljenja kakva su bila pretodne četiri godine.

Gradonačelnik je rekao da je ministar prosvete Žarko Obradović ostavio takvu mogućnost lokalnim samoupravama, ukoliko mogu da izdvoje potrebna finansijska sredstva. On je ocenio da to neće biti mala sredstva, ali da je to najbolji mogući način da se potroše sredstva iz gradskog budžeta.

Prema njegovim rečima proces racionalizacije u beogradskim osnovnim školama biće sproveden prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, a da će odeljenja koja sada postoje ostati zajedno do kraja školovanja.

Pozivajući se na podatke Školske uprave Ministarstva prosvete gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić rekao je da u Beogradu trenutno ima oko 40 odeljenja petog razreda koji su bili u procesu racionalizacije, i da narednih dana očekuje potpune podatke, kako bi grad mogao da realizuje donetu odluku.

Dolasku Đilasa u Osnovnu školu „Branko Radičević“, u holu škole prethodila je žučna rasprava dve grupe roditelja koji su imali drugačije viđenje kako treba da se reši problem gašenja odeljenja V-5. Rasprava je prekinuta dolaskom gradonačelnika, a nakon što je došao u školu, Đilas je obišao odeljenje V-5 i rekao deci da neće morati da se rastaju, što su pojedini učenici ali i njihovi roditelji dočekali aplauzom. Gradonačelnik je, međutim, od dece zatražio da mu za uzvrat obećaju da će svi biti odlični ili bar vrlo dobri đaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari