Povodom 200-godišnjice rođenja Franca Lista , AmbasadaMađarske i grad Beograd postaviće bistu čuvenog mađarskog kompozitora u parku Manjež u petak u 12 sati dan uoči njegovog rođendana, saopšteno je juče iz te ambasade. Bista Franca Bista je delo umetnice Katalin Gere iz Budimpešte, jedne od najznačajnijih vajara-portretista Mađarske. Bistu je poručila ambasade Mađarske kao poklon gradu Beogradu, a istovetan spomenik dobila je i Varšava.


Sama bista je izlivena u mesingu , a postolje visine 170 centimetara , izrađeno je od granita bianko kastilja. Sekretarijat za kulturu angažovao je za izradu postamenta vajara, Zorana Ivanovića, čiji radovi kao što je skulptura Branislava Nušića, već krase park na Trgu Republike. U parku Manjež već se nalazi bista Šopena.

Otkrivanju biste Franca Lista prisustvovaće ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic, ambasador Austrije Klemens Koja, ambasador Nemačke Volfram Mas, atašei za kulturu tih ambasada, predstavnici gradske uprave Beograda i vajari Katalin Gere i Zoran Ivanović.

Postavljanje biste Franca Lista samo je jedna od aktvnosti koje Ambasada Republike Mađarske realizuje od januara ove godine u Srbiji kao i svuda po svetu, a povodom jubileja rođenja slavnog kompozitora. U subotu, 22. oktobra u Kolarčevoj zadužbini biće održan koncert Simfonijskog orkestra i muškog hora RTS-a, posvećen tom kompozitoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari